Nakon zločina u kalesijskim naseljima Jelovo Brdo i Gojčin, piroman Jovan Jezdić na liječenju u Sokocu

Puštanje iz pritvora Jovana Jezdića (33), iz Pandura kod Osmaka, koji je noć uoči Kurban-bajrama, u kalesijskim naseljima Jelovo Brdo i Gojčin podmetnuo više požara, zapalivši pri tom autobus firme „Bjeljevac Tours“, vikendicu, drva za ogrjev u dvorištu jedne porodične kuće, čardak za kukuruz, šadrvan, sijena i oštetio spomenik Malki Osmančević, prvoj žrtvi agresije na ova naselja, izazvalo je ogorčenje u Kalesiji, a naročito među mještanima Jelovog Brda i Gojčina.

Od Admira Arnautovića, portparola Tužilaštva Tuzlanskog kantona, sazanjemo da se Jovan Jezdić nalazi na liječenju na Psihijatrijskoj klinici u Sokocu.

– S obzirom da se nalazi na liječenju, nije mogao biti zadržan u pritvoru.  Jezdić ima dvije dijagnoze koje upućuju na to da ima problema sa psihičkim zdravljem. Kad dobijemo nalaz iz klinike i kad se obave ostale istražnje radnje, Tužilaštvo će se odrediti prema ovome predmetu, kazao nam je Admir Avdić, portparol Tužilaštva TK-a, dodavši da se Jezdić, na osnovu izvještaja Policijske stanice Kalesija, za sada tereti za pet krivičnih djela: paljevina, povreda mira pokojnika, oštećenje tuđe stvari, teška krađa i krađa.

Dodao je i da se na forenzičkoj analizi nalaze neki od predmeta koji su izuzeti od Jovana Jezdića, te da Tužilaštvo ovaj predmet radi po ubrzanoj proceduri.

Teroristički čin

S obzirom na Jezdićevu pripadnost Ravnogorskom četničkom pokretu i na njegovo otvoreno veličanje ratnih zločinaca Karadžića i Mladića, u Kalesiji insistiraju da se njegov čin tretira kao teroristički čin. Tim povodom oglasila su se i kalesijska boračka udruženja koja su tražila najstrožije sankcionisanje Jovana Jezdića.

F. Sinanović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.