Nakon višesatnih pregovora, rudari Mramora izašli iz jame

Rudari Rudnika mrkog uglja “Kreka” izašli su oko 16:30 sati iz jame “Mramor”, gdje su boravili tokom noći, nezadovoljni kašnjenjem plaće i toplog obroka kao i kašnjenjem uplata za doprinose i rate kredita, koje je Uprava rudnika trebala uplatiti do 2. jula

Podsjećamo, više od 200 rudara Rudnika uglja “Mramor” iz sastava rudnika Kreka u Tuzli, odbijali su izaći iz jame zbog kašnjenja plata, toplog obroka, uplate doprinosa i kašnjenja uplate kreditnih rata.

Rudari prve, druge i treće smjene odlučili su se na ovaj potez nakon što uprava rudnika nije ispunila obećanja o uplati toplog obroka i rate kredita do drugog jula ove godine.

U poslijepodnevnim satima rudarima se u pregovorima pridružio i Elvedin Grabovica, direktor Elektroprivrede BiH, a što su oni ranije zahtijevali.

Privremeni dogovor odnosi se na ulaganje u modernizaciju Rudnika lignita Mramor, dok su rudari ranije danas dobili obećanje od Envera Omazića, direktora Rudnika uglja Kreka, da će zaostale obaveze prema njima uskoro biti izmirene.

Savez sindikata radnika rudnika u FBiH Vladi FBiH je dao rok danas do 17 sati da parafira sporazum od osam tačaka, među kojim je i ona o izdvajanju 1,5 feniga iz cijene električne energije za potrebe rudnika.

Ukoliko se takav sporazum ne parafira, predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić najavio je masovne proteste rudara 20. jula u Sarajevu.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: