Nakon što su propali pregovori: Vlada TK od suda će tražiti da štrajk proglasi nezakonitim

Nakon što su jučer propali pregovori Pregovaračkog tima Vlade TK i predstavnika sindikata budžetskih korisnika, Vlada Tuzlanskog kantona danas je najavila da će nadležnom sudu podnijeti zahtjev za ocjenu zakonitosti štrajka u osnovnim i srednjim školama i tražiti da se on prekine sudskom odlukom.

-Ministarstvo obrazovanje, nauku, kulturu i sport TK je zaduženo da u saradnji sa Uredom za zakonodavstvo i Kantonalnim pravobranilaštvom, u što kraćem roku pripreme i nadležnom sudu podnesu Zahtjev za ocjenu zakonitosti i donošenje odluke o prekidu štrajka uposlenih u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja iz razloga neotpočinjanja i okončanja postupka mirenja prije otpočinjanja štrajka, kao i ne postojanja odgovarajućeg Sporazuma Vlade i sindikata o minimumu poslova koji se neće prekidati za vrijeme štrajka-saopćeno je nakon današnje sjednice Vlade TK.

Istovrermeno, Vlada je pozvala sve uposlene u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja ‘da najdalje sa ponedjeljkom 19.03.2012.godine otpočnu sa redovnim nastavnim procesom u školama’.

Danas je utvrđen i iznos osnovice za obračun plaće budžetskih korisnika i iznos naknade za ishranu za mjesec februar 2012.godine. Prema ovoj odluci osnovica za obračun plate ostaje nepromijenjena u odnosu na prethodni mjesec i iznosi 382,20KM, odnosno za 2% umanjene u odnosu na period do mjeseca oktobra 2011.godine, a iznos naknade za ishranu ostaje 7 KM po izrađenom danu.

Navedeno je i da prihvaćena informacija o radu Pregovaračkog tima sa predstavnicima sindikata budžetskih korisnika, čime se pregovori u ovoj fazi smatraju okončanim, pa je ministarstvo finansija zaduženo da okonča postupak rasprave o Nacrtu Budžeta za 2012. godinu i Vladi dostavi prijedlog Budžeta Tuzlanskog kantona  za 2012. godinu.

Istovremeno, Štrajkački odbori najavili su za narednu sedmicu masovne proteste zbog odnosa Vlade TK-a prema prosvjetnim radnicima.

(bportal.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.