Nakon snijega moguće katastrofalne poplave i klizišta na području TK-a

Ako se naglo počne topiti snijeg, mogli bismo se suočiti sa strahovitim posljedicama – katastrofalnim poplavama i pokretanjem klizišta, rekao je za šef Odsjeka za sigurnost i pomoć pri Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu u Tuzli Abduselam Adilović.

Kako je naveo Adilović, šteta koja bi nastala, ako se ovo dogodi, bila bi nesaglediva.

“Područja poput Posavine, sliva rijeke Neretve ili Trebišnjice direktno će biti ugrožena ako se snijeg naglo otopi. Tu se nalaze rijeke s velikim slivovima, prvenstveno Sava i Neretva, koje imaju mnogo pritoka, tako da bi, ako izađu iz korita i poplave okolno zemljište, moglo biti zaista velike štete. Orašje je tu najkritičnije”, rekao je Adilović, piše Dnevni avaz.

Prema njegovim riječima, postoji još jedna, možda čak i veća opasnost od poplava.

“Ako to prouzroči pokretanje klizišta, situacija zaista može postati apokaliptična. Uzmite u obzir da samo na širem području Tuzle postoje stotine veoma opasnih klizišta. Geološka struktura na tom području takva je da dolazi do brzog odvajanja kliznog zemljišta od svoje podloge”, navodi Adilović.

Kako je istakao Adilović, Tuzlanski kanton jedno je od najkritičnijih područja i zbog toga što je tu i veliko slivno područje.

“Ovdje se nalazi nekoliko stotina hiljada hektara što gravitira prema rijekama Solini i Jali. Budući da bacamo mnogo smeća u te rijeke, onda kada dođe bujica, stvori se čep od smeća u koritu, zbog čega voda ne može otjecati i izlazi iz korita. Ako se to dogodi, sigurno neće biti ugrožena samo Tuzla nego i Lukavac, Gračanica i sva okolna sela”, ističe Adilović.

Adilović je naglasio da uz poplave nezaobilazno idu i veliki ekološki problemi.

” Najgore će biti ako dođe do zagađenja pitkih voda, za šta je veoma velika vjerovatnoća. Ovo će se sigurno dogoditi ako dođe do podizanja nivoa podzemnih voda i miješanja s fekalnim vodama. To je onda velika opasnost za širenje raznih zaraza”, ističe Adilović.

(MOJportal)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: