NAKON ŠIĆKE PETLJE NOVI PROJEKT ZA TUZLU

U novembru prošle godine završen je projekat izgradnje petlje Šićki Brod.

Već sada je izvjesno da će, čim to vremenske prilike dozvole, početi i radovi na izgradnji četiri moderne trake, koje će spojiti ovu saobraćajnu petlju s ulazom u Tuzlu.

“Tender je raspisan za tu dionicu, dok je projektantska vrijednost za četiri kilometra 15.000 KM. Rok za završetak ovih radova je deset mjeseci,” kazao je Enver Bijedić, ministar prometa i komunikacija u VFBIH.

Uz ove, za TK-a je posebno interesantan projekat izgradnje brze ceste Orašje-Žepče, koja bi ovaj kanton kao najmnogoljudiniji i industrijski najrazvijeniji kanton u Federaciji BiH povezala s Evropom i središtem zemlje. Za ovakav projekat potreban je veliki iznos novca kojeg nema u budžetu Federacije.

U resornom ministarstvu su mišljenja da bi se novac za ova projekat mogao osigurati na način da se s vodećim kompanijama u Evropi, po principu davanja koncesija, riješi ovo pitanje.

U Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija nadaju se kako bi, u vremenu ekonomske krize, kada velike građevinske kompanije u Evropi nemaju posla, neke ipak mogle naći svoj interes ovdje.

Ovakav značajan infrastrukturni projekat značio bi posao i za mnoge domaće firme.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: