Nakon Sanadera, EU i Milu Đukanovića prisilio na ostavku

Nakon dvadeset godina neprekidnog obnašanja vlasti na mjestima premijera i predsjednika Crne Gore, Milo Đukanović sutra podnosi ostavku i odlazi iz politike. Iako je najnoviji mandat dobio na izborima koji su održani prije godinu dana, on odlazi, i to, kako navode mediji, iz “osobnih razloga”. Podgorički dnevni list Vijesti piše da je za sutra najavljena sjednica predsjedništva i glavnog odbora njegove Demokratske partije socijalista na kojima će Đukanović vodstvu stranke objasniti razloge svoje odluke. Tu vijest potvrdila je i crnogorska agencija MINA.

Uvjetovana kandidatura

No već dulje nije tajna da bi davanje Crnoj Gori statusa zemlje kandidata za ulazak u Europsku uniju moglo biti uvjetovano zahtjevom da Đukanović, zbog optužbi za korupciju i kriminal, odstupi s mjesta premijera. Europski su čelnici prošloga petka dali Crnoj Gori taj status, što u velikoj mjeri potvrđuje da je doista bila riječ o svojevrsnoj političkoj trgovini. Oporbene stranke tvrde da je međunarodna zajednica natjerala Đukanovića da odstupi zbog nespremnosti da se pozabavi korupcijom i organiziranim kriminalom, ali i zbog mnoštva naznaka da je u sve to i sam osobno uključen, što bi mogla biti paralela s Hrvatskom i bivšim premijerom Ivom Sanaderom. Đukanović je od 2001. bio pod istragom talijanskog tužiteljstva zbog šverca cigaretama. Optužnica je povučena 2009., kada se Đukanović pozvao na imunitet koji mu je davalo mjesto premijera.

Bez turbulencija

Za mandatara za sastav nove vlade mogao bi biti predložen dosadašnji ministar financija Igor Lukšić. Kako zajedno s Đukanovićem s mjesta potpredsjednika vlade odlazi i njegov stranački kolega Svetozar Marović, nagađa se da bi njegovo mjesto mogao popuniti dosadašnji ministar bez portfelja Duško Marković. Ministrica za europske integracije Gordana Đurović  izjavila je kako se nada i vjeruje da će promjene koje slijede biti brze, efikasne i bez većih turbulencija.

(Večernji list)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: