Najmlađa žrtva genocida ipak će biti ukopana pod imenom Fatima

genocid2Načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković potvrdio je za Anadoliju da će beba, koja je ubijena svega nekoliko minuta nakon što je rođena, na nišanu imati ime.

“Po volji bebine majke, ukoliko ima želju da beba nosi neko ime koje su oni predvidjeli da daju, tako ćemo pokušati do izrade konačnog nišana staviti to ime.To je nešto najmanje što mi možemo učiniti za njih. Vidjećemo sa majkom, ja mislim da će beba na konačnom nišanu imati svoje ime, a koje će to biti, to je do porodice”, kazao je Duraković.

Hava Muhić je od novinara Anadolije saznala da će njena beba na nišanu dobiti ime. Ona nema dileme – beba će se zvati Fatima. Kazala je da je u silnom bolu ovo jedina utjeha za nju.

Majka Hava ranije je kazala kako je molila sve nadležne da bebi stave ime na tabut.

”Molila sam da moje dijete, ipak, ne bude bez imena… Rekli su da će javiti. Mislila sam joj dati ime Fatima… Tu su u Potočarima ukopani svi, pa neka bude i moja curica”, kazala je Hava Muhić.

Da je preživjela genocid u Srebrenici, beba Have i Hajrudina Muhić ovog jula bi slavila punoljetstvo. Skoro svi muškarci iz porodice Muhić su mrtvi, a djevojčica će na 18. godišnjicu najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, u Memorijalnom centru Potočari, biti ukopana nedaleko od oca Hajrudina, dvojice amidža i djeda.

Hava Muhić djevojčicu je rodila u bazi holandske baze UNPROFOR-a, nakon pada Srebrenice, u noći sa 12. na 13. juli 1995. godine. Djevojčica je službeno identificirana u decembru 2012. godine. Srebrenička beba je pronađena među pet žrtava ekshumiranih iz masovne grobnice formirane u julu 1995. godine u Potočarima.

Anadolija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: