Načelnik Živinica: Žao mi je što su se Muminović i Zahirović morali odlučiti na očajnički potez

Načelnik Živinica Asim Aljić rekao je da mu je žao što dvojica njegovih sugrađana prava moraju tražiti prijetnjom da će se spaliti javno na ulici.

Aljić je rekao za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) da je prije nekoliko dana razgovarao sa Šefikom Muminoviće i Džemalom Zahirovićem, koji su najavili da će se spaliti javno na ulici jer žive na rubu egzistencije.

Muminović i Zahirović krenuli su u ponedjeljak pješke iz Živinica prema Sarajevu, a najavljuju da će se spaliti ispred zgrade Vlade Fedeacije u Alipašinoj u Sarajevu, piše Patria. Njih dvojica su bivši borci Armije RBiH, oboljeli su i već nekoliko godina bez posla.

Jedan od komšija rekao je za Patriju da Muminovića poznaje cijeli život. Zna ga kao veoma poštenog i vrijednog čovjeka, koji je zaslužio dostojan život. Nažalost, nakon što je obolio a onda ostao i bez posla u lokalnom rudnku, njegova višečlana porodica došla je do ruba egzistencije. Žao mu je, kaže on, što je njegov komšija u centar javnost došao na ovakav način.

Načelnik Živinica Aljić kaže da je itekako upoznat sa teškom situaciom među boračkom populaciom u Federaciji, jer je neko vrijeme bio kantonalni ministar za boračka pitanja.

– Jasno je da veliki broj ljudi živi teško, naročito bivših boraca. Ali, način na koji Zahirović i Muminović pokušavaju riješiti svoj problem nije dobar put – rekao je Aljić, dodajući da se problem demobilisanih boraca treba riješiti sistemski, na nivou cijele Federacije.

Aljić je pozvao lokalna udruženja demobilisanih boraca da se više pozabave svojim članovima. Udruženja, upozorava načelnik, moraju zajedno sa vladinim institucijama ponuditi projete koji će trajno i sistemski riješiti problem najugroženijih u BiH, piše NAP.

 

 

 

 

 

(NAP)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: