Načelnik Sead Džafić sa saradnicima posjetio Raince Donje, Zates i Vukovije

Načelnik općine Kalesija  Sead Džafić, predsjedavajući Općinskog vijeća Fadil Alić i vijećnik Nezavisne liste Fikret Suljkanović danas su posjetili mjesne zajednice Rainci Donji, Zates i Vukovije Donje.  Cilj ovih posjeta bio je da se u razgovoru sa građanima dođe do informacija o potrebama i željama građana, kako bi se budžet općine Kalesija za narednu godinu mogao realno planirati i uskladiti sa potrebama građana. Načelnik Džafić je okupljene  mještane sve tri mjesne zajednice upoznao o dosadašnjim aktivnostima od  preuzimanja funkcije do danas. Istakao je da je uvedeno novo radno vrijeme u Organu uprave, pokrenuta revizija za period od 2014. do 2016. godine, ali i aktivnosti na uvođenju ISO standarda u općini Kalesija.

„Posjeta kalesijskim mjesnim zajednicama je ispunjenje predizbornih obećanja građanima. Želio sam čuti koji su to problemi naših građana i koji su njihovi priroriteti za iduću godinu. Građani su uglavnom istakli probleme sa kanalizacijom, vodosnadbijevanjem i uličnom rasvjetom“, kazao je načelnik Džafić i pozvao građane na saradnju, kako bi se obezbijedili bolji uslove za život svih građana Kalesije.

„Želim biti načelnik svih građana općine Kalesija. Hoću da imam partnerski odnos sa građanima i da obezbijedimo uslove za ravnomjeran razvoj svih naselja. Prilikom preuzimanja pozicije načelnika na računima sam zatekao određeni iznos novca, koji želim utrošiti za projekte po mjesnim zajednicama. Zbog toga smo i donijeli Odluku o rebalansu budžeta. Ne želim da se novac, koji je potreban građanima, prenosi u iduću godinu“, govori načelnik Džafić.

Zahvalnost načelniku i njegovim saradnicima zbog posjete njihovim mjestima istakli su mještani sve tri kalesijske mjesne zajednice. Napominju da je ovaj gest za njih iznenađenje, s obzirom da su do sada predstavnici općine Kalesija u njihova naselja dolazili samo kada se održavala javna rasprava po Nacrtu budžeta.

Fadil Alić, predsjedavajući vijeća, je predsjednicima mjesnih zajednica  poklonio zastavu BiH i pozvao ih da se uključe u javnu raspravu po Nacrtu budžeta za 2017.godinu.

„ Na vanrednoj sjednici vijeća smo donijeli Odluku o rebalansu budžeta.  Sada želimo da upoznamo građane koje projekte smo predvidjeli za realizaciju do kraja ove godine. Odlučili smo da prije javne rasprave dođemo među građane, da ih pozovemo da se uključe i predlože one projekte koji su za njih najbitniji. Svakoj mjesnoj zajednici ćemo donirati po jednu državnu zastavu koja će biti istaknuta prilikom obilježavanja značajnih datuma i događaja, jer smo kazali da ćemo čuvati i izgrađivati Kalesiju i BiH“, rekao je Alić.

Fikret Suljkanović, vijećnik Nezavisne liste Sead Džafić je istakao da većina naselja ima problema kojima se u narednoj godini mora ozbiljno pristupiti.

„Imamo jako neuređene objekte po mjesnim zajednicama, koji su u lošem stanju. Sve mjesne zajednice imaju problema sa kanalizacijom. Mi ćemo se sljedeće godine sigurno uhvatiti u koštac sa problemom kanalizacione mreže, primjenjujući iskustva drugih općina“, kazao je Suljkanović.

Nakon Rainaca Donjih, Zatesa i Vukovija Donjih delegacija općine Kalesija će u narednim danima posjetiti i ostale mjesne zajednice na području kalesijske općine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: