NAČELNIK OMEROVIĆ MOGUĆI MINISTAR

Prema još nepotvrđenim informacijama, Rasim Omerović (SDA), načelnik Općine Kalesija, mogao bi u naredne četiri godine obnašati funkciju ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Tuzlanskog kantona.

Kadrovska komisija

Ukoliko bi Omerović prihvatio ovu funkciju, to bi značilo da bi se u Kalesiji organizovali prijevremeni izbori za načelnika. Međutim, kako nezvanično saznajemo, Omerovićevom imenovanju se protivi banovićki lobi, predvođen Mirsadom Kukićem, jednim od najuticajnijih kadrova SDA u Tuzlanskom kantonu. Kalesijski načelnik se našao u nemilosti Banovićana, jer je često kritikovao (ne)rad Enesa Mujića, dosadašnjeg premijera Tuzlanskog kantona, koji potiče iz Banovića.

“Mi još ništa nismo odlučili. U ponedjeljak (danas,op. a.) imamo kantonalnu Kadrovsku komisiju, pa ćemo vidjeti. Uglavnom, iz Kalesije će ići sigurno prijedlog za neko ministarstvo”, kazao nam je Omerović, dodajući da će ako on bude ministar, biti organizovani prijevremeni izbori.

Također, špekuliše se da bi Nedžad Džafić, predsjednik SDA Kalesije, mogao biti kandidat za ministra za boračka pitanja u Vladi Tuzlanskog kantona.

Očekivanja SDP-a

S druge strane, Dževad Hadžić, predsjednik SDP-au Kalesiji, opozicione stranke u Općinskom vijeću, smatra da nije vrijeme da Omerović u ovom trenutku napušta općinu.

“I mi smo to čuli nezvanično. Ali, ukoliko bude, mi smo spremni za prijevremene izbore. S obzirom na to da smo pobijedili na oktobarskim općim izborima u Kalesiji, smatramo da bismo ovaj put uzeli i mjesto načelnika”, kazao nam je Hadžić.

On naglašava da bi bilo ružno sada praviti predizborne kampanje, jer će općinski izbori svakako biti održani za godinu i po.

Samir Karić/Oslobođenje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: