NA UKC TUZLA NOVA METODA U RJEŠAVANJU BOLNIH STANJA KIČME

RadiologijaNa Klinici za radiologiju JZU UKC Tuzla nastavljen je proces uvođenja novih metoda u interventoj radiologiji.  Juče su po prvi puta urađene dvije periradikularne terapije pod kontrolom CT-a kod dva pacijenta sa uklještenim živcima u predjelu kičme, čime je smanjen otok tkiva koji dovodi do akutne boli.

Bolesti kičmenog stuba postaju savremenim i sve učestalijim problemom današnjice. Akutni i hronični bolovi u vratnom i lumbalnom dijelu kičme sve su zastupljeniji zbog današnjeg načina života-dugotrajnog sjedenja, slabog kretanja i neprimjenjivanja ergonomskih položaja u svakodnevnim radnim aktivnostima. Simptomi poput jake boli sa širenjem u gornje ili donje ekstremitete, praćeni trnjenjem najčešći su znak bolesti kičme.

Tradicionalne metode operacija kičme zbog bolnih sindroma iste povezane su sa nizom komplikacijama koje se ovim metodama izbjegavaju.

Prema riječima Doc.dr.med.sc. Harisa Huseinagića, V.D. načelnika Klinike za radiologiju i nuklearnu medicinu, pacijent je tokom procedure budan te mu se uz lokalnu anesteziju i pod strogom kontrolom CT-a uvodi tanka igla u kontrolisano bolno područje gdje se aplicira lijek. Riječ je o minimalno invazivnoj proceduri kojom se rješava ne samo problem boli nego se i liječi uzrok boli. Kandidati za ovu proceduru su svi pacijenti sa akutnim bolnim sindromom kičme kod kojih se ovom metodom pokušava izbjeći operativni zahvat. Ove procedure poboljšavaju zadovoljstvo pacijenata uklanjajući bol i uzrok boli, a komplikacije su veoma rijetke.

Procedura se obavlja kao ambulantni zahvat, a pacijent se otpušta kući nakon sat vremena.

(Služba za komunikacije UKC-a)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: