Na saobraćajnicama u TK najčešće ginu mladi vozači

Mladi u dobi od 18 do 23 godine najčešće ginu u saobraćajnim nesrećama na cestama u Tuzlanskom kantonu. To su neiskusni vozači koji su nerijetko pod djelovanjem alkohola prebrzo vozili. Ovo je dio statistike Ministarstva unutrašnjih poslova TK, koju je saopćio portparol Izudin Šarić.

Nedavna saobraćajna nesreća koja se dogodila u blizini džamije Kralja Abdulaha u Tuzli, u kojoj je pijani 20-godišnjak, bez položenog vozačkog ispita, pri velikoj brzini udario u stub ulične rasvjete samo je jedan u nizu slučajeva u kojima su neoprezni mladi vozači izazvali nesreću.

Reno Clio je prilikom udara u stub prešao u drugu saobraćajnu traku i udario u Golf 5, čiji je vozač vozio u skladu s propisima. Ovom prilikom lakše su povrijeđena tri mladića.

– Uzrok svih smrtnih slučajeva je neprilagođeno kretanje vozila uvjetima na putu. Stradali su vozači koji su malo prije nesreće položili vozački ispit i nisu imali dovoljno iskustva ili ga uopće nisu položili. Ako se tome doda i to da voze automobile s jakim motorima, koji nisu za naše puteve, te da nakon zabava sjedaju za volan pijani, nesreće su neminovne – pojasnio je Šarić.

Neočišćen snijeg

Zimski period otežavajući je i za vozače koji iza sebe imaju mnogo prijeđenih kilometara.

– Vozačima preporučujemo da ne budu nemarni. Često vidimo auta na kojima je snijeg očišćen samo na malom dijelu prednje šoferšajbne, kao neki prozorčić. S krova može pasti neočišćeni snijeg baš na taj prozorčić i onda se ne vidi ništa – rekao je Šarić.

Za mjesec petero poginulih

– U 2014. godini u TK su smrtno stradale 33 osobe, a 38 u 2013. Od početka ove godine dogodilo se 166 saobraćajnih nesreća u kojima je poginulo pet osoba, dok su 22 zadobile teške, odnosno 67 njih lakše je povrijeđeno – rekao je Šarić.

Dnevni avaz

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: