IZGRADNJOM TUNELA I MOSTOVA SKRATITI PREVOJ KARAULA ZA 3,2 KILOMETRA

Vlada Tuzlanskog kantona uputila je  pozitivno mišljenje u vezi sa Odlukom Vlade Federacije BiH o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju magistralne ceste M-18 “Tuzla –  Sarajevo“ dionica Podpaklenik,  potez prevoj Karaula.

Kako navode iz Vlade TK-a, mišljenje je upućeno jer je za donošenje i provođenje spomenute odluke Vlade Federacije potrebno mišljenje Vlade kantzona na čijem se području namjerava izgradnja.

Naime, Odlukom o utvrđivanju javnog interesa pristupa se izvođenju geodetskih snimanja i istražnih radova na terenu, te obavljanju poslova eksproprijacije zemljišta za potrebe izgradnje ceste na ovoj dionici, koja je zbog nepovoljnih elemenata okarakterizirana kao “usko grlo“ u prometnoj komunikaciji.

Prema riječima ministra trgovine, turizma i saobraćaja TK-a Aziza Čačkovića, projektnom dokumentacijom predviđeno je skraćenje trase na ovom potezu za 3,2 KM, a buduću trasu u ukupnoj dužini od 4,25 km činit će tunel dužine 860 m, četiri mosta ukupne dužine 670 m i otvorena trasa u dužini 2720 m. Nadmorska visina prijevoja se snižava za oko 100 m, a projektom je osigurana buduća  brzina od 80 km/h koja trenutno pada i do 40 km/h. Također, projektom je predviđena izgradnja traka za spora vozila s obje strane uspona prema prijevojnom tunelu. Za izgradnju ove dionice sredstva su osigurana Programom investiranja sredstava naplaćenim izdvajanjem GSM licence za 2011. godinu u Federaciji BiH.

 

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.