Na području TK-a podneseno 838 zahtjeva za stambeno zbrinjavanje boračke populacije

Ministar za boračka pitanja, održao  je jučer radno – stručni i konsultativni sastanak sa pomoćnicima načelnika za boračko invalidsku zaštitu. Tema razgovora bili su projekat stambenog zbrinjavanja branitelja i članova njihovih porodica,  dodjela bespovratnih novčanih sredstava za pomoć u rješavanju stambenih potreba boraca i članova njihoviih porodica na području Tuzlanskog kantona i dodjela beskamatnih kreditnih sredstava za pomoć u stambenom zbrinjavanju  branitelja i članova njihovih porodica na području Tuzlanskog kantona u 2011. godini.

 

Na sastanku je konstatovano da su općinske službe za boračko invalidsku zaštitu, putem Prvostepenih komisija za dodjelu bespovratnih novčanih sredstava za pomoć u rješavanju stambenih potreba boraca i članova njihoviih porodica na području Tuzlanskog kantona u 2011. godini ispoštovale odredbe Uredbe i u propisanim rokovima okončale prvostepeni postupak. Trenutno je u toku isticanje rang listi. Prema dostavljenim podacima Ministarstvo je za ove namjene, iz Budžeta TK, obezbjedilo 4.100.000,00 KM. Za ova sredstva ukupno je podneseno 838 zahtjeva, a u toku je žalbeni postupak pred Komisijom za rješavanje stambenih potreba u drugom stepenu.

 

Kada je u pitanju dodjela beskamatnih kreditnih sredstava za pomoć u stambenom zbrinjavanju  branitelja i članova njihovih porodica, ovim projektom obezbijeđena su sredstva u iznosu 2.400.000,00 KM, i to po 800.000,00 za kategorije porodica šehida i poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca, na period vraćanja od 5 do 10. godina. Ukupno je podneseno 188 zahtjeva i u toku je postupak pred Prvostepenom komisijom, a dalji plasman i naplata sredstava  će se vršiti putem izabrane NLB Tuzlanske banke,  istaknuto je na jučerašnjem sastanku.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: