Na birou u Kalesiji bez odrađenog pripravničkog staža najviše pravnika i ekonomista

KALESIJA 10Prema evidenciji Zavoda za zapošljavanje u našem kantonu je krajem jula ove godine bilo 99.146 nezaposlenih osoba. Od tog broja preko 3.000 je mladih sa visokom stručnom spremom koji još nisu uspjeli odraditi ni pripravnički/volonterski staž. Kada je u pitanju naša općina, na evidenciji je najviše pravnika njih 17, dok je ekonomista 14, profesora razredne nastave 10, profesora historije devet.

Kada su u pitanju duga zanimanja Kalesija online je došla do podataka koji govore da su bez odrađenog pripravničkog staža u Kalesiji i dva magistra faramacije, pet doktora medicine, jedan ljekar stomatologije, jedna diplomirana medicinska sestra, jedan veterinar, tri inžinjera mašinstva, šest pedagoga-psihologa, šest socijalnih radnika, pet kriminalista, tri novinara, jedan profesor engleskog jezika, dva profesora njemačkog, pet turskog jezika, tri profesora fizičke i zdravstvene kulture, jedan profesor geografije, tri hemije, jedan fizike, dva matematike, četiri biologije, jedan teologije, dva informatike, jedan tehničke kulture, četiri inžinjera elektrotehnike, jedan inžinjer za sigurnost na radu i pet inžinjera tehnologije.

No, ovo su podaci sa kraja avgusta ove godine, međutim poznato je da se u septembru i oktobru povećava broj onih koji se prijavljuju na biro zbog završenog školovanja.

(Kalesija.com)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: