Muslimani večeras obilježavaju najodabraniju noć u godini – Lejletul-kadr

Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, danas, 1. jula 2016. godine, pada 27. noć mjeseca ramazana koja se u muslimanskom kalendaru obilježava kao najodabranija noć u godini, noć Lejletul-kadr.

Noć kadr je noć početka objavljivanja Kur’ana, posljednje objave koju je Bog poslao ljudima. Ovoj je noći posvećeno jedno cijelo poglavlje Kur’ana. To je “noć bolja od hiljadu mjeseci”, a “u njoj silaze meleki i Džibril zbog odluke svake”.

U noći Kadr muslimani mole za oprost svojih grijeha i milost Božiju na oba svijeta. Veličina ove noći sadržana je u objavljivanju Kur’ana, najveće milosti ikad darovane čovječanstvu. Odabrana noć biće obilježena u svim džamijama u BiH, kao i svake godine.

Centralna svečanost na području Islamske zajednice u BiH povodom obilježavanja ove mubarek noći bit će upriličena u Begovoj džamiji. Vaz će kazivati reisul-ulema Husein ef. Kavazović, a kadersku dovu će proučiti prvi imam Begove džamije hfz. mr. Mensur ef. Malkić, piše na oficijelnoj stranici Islamske zajednice Bosne i Hercegovine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: