MUP TK: Podnošenje zahtjeva za zamjenu oružnog lista najkasnije do 31. decembra 2015. godine

Ministarstvo unutrašnjih poslova TK-a obavještava građane da je Zakonom o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije propisana obaveza zamjene oružnih listova izdatih od strane nadležnih organa u BiH po ranijem zakonodavstvu.

Zakonska je obaveza podnošenja zahtjeva za zamjenu oružnog lista nadležnoj policijskoj upravi najkasnije do 31.12.2015. godine.

Uz zahtjev za zamjenu oružnog lista nadležnoj policijskoj upravi potrebno je priložiti dokaz da je oružje ispravno, da ispunjava uslov u pogledu zdravstvene sposobnosti za držanje i nošenje oružja, a za lovačko i streljačko oružje i dokaz da je član lovačke i streljačke organizacije.

Ukoliko imalac oružja u propisanom roku ne podnese zahtjev za zamjenu oružnog lista, ili ne ispuni navedene uslove dužan je oružje, municiju i oružni list predati nadležnoj policijskoj upravi, koja je obavezna donijeti rješenje o oduzimanju oružja.

Navedenoj obavezi zamjene oružnog lista ne podliježu vlasnici oružnog lista izdatog u skladu sa Zakonom o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije, odnosno vlasnici oružnog lista izdatog u 2009. godini i poslije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: