Mogu vas slušati i nakon što isključite mobitel!

Bili smo sami. Mobiteli su nam bili na stolu. On uzima oba mobitela i nosi ih, zajedno s mojom torbom, do svoje tajnice… Radi prisluškivanja. Znate da se preko mobitela može prisluškivati svaka prostorija, tako Damir Polančec u intervjuu za “Jutarnji list” opisuje početak sastanka s Vladimirom Šeksom. Novinarki je to zvučalo paranoično, a Polančec joj je dodao: “Može, vjerujte mi.”

Sve što je elektroničko u blizini čovjeka, može poslužiti za prisluškivanje – kratko i jasno je rekao Marijan Kraljević King, poznati stručnjak za sigurnost i umirovljenik MUP-a. Pa kako se onda zaštititi od neželjenog prisluškivanja, pitamo Kraljevića: – Nema apsolutne zaštite! – tvrdi naš sugovornik.

Mračni svijet

Ponešto u nevjerici a ponešto u neznanju ponavljamo gotovo isto, samo preformulirano pitanje: a što ako je, primjerice, mobitel isključen? Isti odgovor – sve što je elektronski može vas nadzirati, svakog se čovjeka može prisluškivati, isključivanje aparata nije nikakva zaštita, načina je bezbroj. Dobro došli u Orwellov svijet!

A koliko je taj svijet mračan, a špijuniranje jednostavno, vrlo brzo postane jasno već najjednostavnijom pretragom interneta. Domaće je tržište preplavljeno iznimno lako dostupnim minijaturnim tehničkim proizvodima, kojima se za uloženih nekoliko tisuća kuna možete igrati detektiva i vrlo jednostavno prodrijeti u bilo čiju intimu.

Novu generaciju mobitela prati široka lepeza alata za špijuniranje mobitela. Da biste slušali nečije razgovore, potrebno je samo instalirati poseban software na njihov telefon. Instalacija se može obaviti neopaženo jer traje svega dvije minute, a omogućava snimanje razgovora i čitanje SMS poruka, dok se naprednijim softwareima postiže da automatski javljaju prisluškivaču kad se bira određeni broj.

Uz to, “bugirani” telefon odaje podatke čak i kad se njime ne koristi. U Velikoj Britaniji čak postoji aplikacija koja dopušta praćenje položaja bilo kojega mobilnog telefona, za mali iznos novca. Položaj se dobije pomoću podataka s GSM-tornjeva. Većina aplikacija zahtjeva SMS-potvrde s praćenog telefona, no budući da to traži samo jednom, lako je poslati ga ako žrtva ostavi mobitel bez nadzora na nekoliko minuta. No to je tek početak.

Postoje programi koji pretvaraju mobitel u uređaj za prisluškivanje, čak i dok se ne koristi za razgovor. Takve aplikacije koriste mikrofon na telefonu i dopuštaju vam da slušate što se zbiva u prostoriji ako izaberete broj žrtve. Mobitel neće zvoniti, poziv neće biti zabilježen u memoriji telefona a žrtva tako neće ni primijetiti da se nešto događa.

Za ovakvu potpunu kontrolu nad nečijim telefonom, u domaćoj ponudi je Spy phone software. Vrijedni Spy phone vam pribavlja i kopije SMS poruka koje se s praćenog telefona automatski šalju na zadani broj. Na prerađenome mobitelu ne postoji nikakva evidencija o postojanju spy softwarea kao ni o njegovu radu. Naravno, korištenje spomenutih aplikacija i uređaja za prisluškivanje nije legalno i pri kupnji vas se upozorava da ga koristite na vlastitu odgovornost.

Spy phone se nudi na prodaju uz sljedeće upozorenje: – Ovaj software nije namijenjen za korištenje u nelegalne svrhe, osoba kojoj se daje prerađeni mobitel mora biti upoznata s radom softwarea! Svako korištenje u nelegalne svrhe kažnjivo je prema članku 131. Kaznenog zakona RH! SMS-ove nije dovoljno obrisati.

Uz jednostavne uređaje koji čitaju SIM-kartice, bilo tko s pristupom vašem telefonu može pročitati izbrisane poruke i kontakte. Uz uređaje i software za prisluškivanje, postoje i mnogi softwarei za detekciju, no jedino je pouzdano odnijeti mobitel pružatelju usluga i zatražiti da izbriše kompletno sve s njega. To će vratiti uređaj na tvorničke postavke i izbrisati bilo kakav skriveni software. Na sumnjivi software u mobitelu mogu upozoriti neki mali znaci.

Osjetljivi mikrofon

Primjerice, ako mobitel ne možete ugasiti ili ugašen nastavi davati svjetlosni znak ili, pak, ako se za vrijeme telefoniranja primijeti nekakva neobična buka. Treba obratiti pozornost i na prekomjerno i prebrzo trošenje baterija, kao na mogući indikator da se nešto događa.

U širokoj ponudi zagrebačke tvrtke “Genius” vrlo je popularan GSM bug uređaj za audionadzor prostora s neograničene udaljenosti. Uređaj je potpuno kompaktan, veličine 5x3x2cm, ima ugrađen GSM modul, punjivu bateriju i visoko osjetljivi mikrofon.

U uređaj se stavlja SIM kartica, sam se logira na GSM mrežu. Ima punjivu bateriju, vrijeme slušanja je cca 2 sata i do 24 sata na standbyu. U vrlo detaljnom opisu proizvoda među karakteristikama se navodi i da se s njim isporučuje adapter za 220V, tako da može biti na stalnom napajanju, npr. ugrađen u lampu ili slično tome.

(Slobodna Dalmacija)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: