Mirza Mustafić kreće stopama Miralema Pjanića

Početkom devedesetih, potpuno nezapaženo,  u Luxemburg je stigla grupica bivših fudbalera kalesijskog Jedinstva, današnje Bosne, predvođena Fahrudinom Pjanićem, Sakibom Mustafićem, Safetom Suljkanovićem….  Radili su teške fizičke poslove, a u slobodno vrijeme igrali fudbal u amaterskim klubovima u Luxemburgu. Niko tada nije mogao ni sanjati da će se dvadesetak godina kasnije za Pjaniće i Mustafiće bukvalo otimati najpoznatiji evropski i svjetski klubovi. Priča o Miralemu Pjaniću odavno je već poznata. Međutim, posljednjih godina Pjanićevim stopama kreće još jedan dječak čiji su roditelji porijeklom iz Kalesije. Mirza Mustafić sa nepunih 12. godina trenutno je najbolji fudbaleri francuskog METZ-a, a prema mišljenju priznatih stručnjaka i jedan od najtalentovanijih dječaka u Evropi.  Većina najpoznatih klubova u Evropi poput Milana, Ajaxa, Borusije iz Dortmunda, Bajera iz Leverkuzena i još niz drugih klubova iz Francuske, Njemačke, Holandije i Italije već sada bi rado Mirzu Mustafića vidjeli u svojim redovima. Mirza je sin Sakiba Mustafić, nekadašnjeg odličnog igrača kalesijskog Jedinstva, današnje Bosne i zvorničke Drine i Radnika iz Bijeljine. Mustafić u METZ-u igra na poziciji centralnog veznog igrača, a sjajnim asistencijama i golovima skrenuo je na sebe pažnju evropske fudbalske javnosti. Treneri u METZ-u, koji su tenirali i Pjanića, za talentovanog Mustafića imaju samo riječi hvale, a neki ga smatraju i većim talanatom od Miralema Pjanića. Najbolji pokazatelj njegovog kvaliteta su brojna priznanja sa jakih turnira širom Evrope, gdje je čak šest puta proglašen za najboljeg igrača u izuzetno jakoj konkurenciji dječaka koji dolaze iz Barselone, Čelzija, Bajerna, Milana… Mnogi ga već sada porede sa Mesijem, a i on sam kaže da mu je Leo Mesi, uz Mireta Pjanića najveći uzor.

– moji idoli su Leo Mesi i Mire Pjanić. Želio bih krenuti Pjanićevim stopama i da jednog dana zajedno sa Miretom zaigram sa bh-a reprezentaciju, kaže Mirza Mustafić.

Mizin otac, Sakib Mustafić kaže da već ima nekoliko ponuda poznatih klubova, a da su najkonkretniji Milan i Ajax. Međutim, smatra da je još rano o tome govoriti i da bi, možda, najbolje bilo da Mirza još neko vrijeme provede u internatu FC Metz, koji ima jednu od najjačih škola fudbala u Francuskoj.

Mirsad Zulić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: