Ministru i inspektoru puna plata i iza rešetaka

Edin Ajanović, ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona, i Besim Duraković, direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK, koji se nalaze u pritvoru zbog brojnih malverzacija i zloupotrebe položaja, uredno će primati punu platu.

Ova skandalozna odluka Vlade TK donesena je na sjednici u ponedjeljak. Ajanović je nedavno uhapšen kao dio “Lijanovićeve grupe”, a osumnjičen je za netransparentnu podjelu novca namijenjenog za podsticaje za poljoprivrednike. Iako će biti u pritvoru do kraja godine, redovno će dobijati ministarsku platu od 2.800 KM.

Vlada je Durakovića i suspendovala, a ta odluka je na snazi od 22. oktobra i trajaće do okončanja postupka protiv njega. I pored toga ima pravo na punu platu. Ona bez toplog obroka, prevoza i minulog rada iznosi 1.400 KM.

Dok se Durakovićev slučaj ne rasvijetli, on će uredno primati platu i u pritvoru, koji mu je Opštinski sud Tuzla 20. novembra produžio još za dva mjeseca.

Pritvor je produžen i referentu za javne nabavke u Kantonalnoj upravi Šefiku Hodžiću, koji je takođe osumnjičen za zloupotrebu položaja i ovlašćenja.

Kantonalni premijer Bego Gutić nije želio komentarisati ove odluke Vlade.

Protiv Durakovića se već godinu i po vodi istraga, a formirana su četiri predmeta, od čega su dva u fazi istrage.

Prvi se odnosi na zloupotrebu položaja tokom prodaje željeza, koje je inspekcija oduzela od živiničke firme “Tri točka”, pri čemu su Duraković i inspektor Osman Džafić, navodno, protivpravno stekli korist od oko 6.000 maraka.

Drugi predmet je slučaj živiničke pijace. Duraković je osumnjičen da je uzimao mito od pijačnih trgovaca u periodu od oko tri godine. Radnici gradske pijace i nekoliko njih koji koriste pijačne štandove u određenom periodu plaćali su mito jednom inspektoru kako bi nezakonito produžavali rad ove pijace, iako zato nisu postojali ni minimalni tehnički uslovi.

MUP TK je protiv Durakovića podnio i izvještaj zbog neregularnosti pri nabavci službenih automobila ove inspekcije i sumnjivog poslovanja s auto-servisom “Bajrić” iz Gračanice.

Četvrti predmet se odnosi na Durakovićev pokušaj podmićivanja gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića u iznosu od 100.000 maraka radi privatizovanja Centra za biznis i inovacione tehnologije u Tuzli.

Vlada TK je prije nekoliko mjeseci zbog istraga pokrenula proceduru za Durakovićevu smjenu.

 

 

 

 

 

 

 

(Nezavisne novine)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: