MINISTRICA BIJEDIĆ POSJETILA OPĆINU KALESIJA

Općinu Kalesija danas je posjetila dr.Meliha Bijedić, ministrica za rad, socijalnu politiku i povratak u Vladi TK-a. U fokusu razgovora bili su uslovi za rad i kadrovska osposobljenost Centra za socijalni rad, zbrinjavanje raseljenog stanovništva i kašnjenja u isplatama socijalnih davanja.

Ministrica Bijedić je posebno pohvalila napore socijalnih radnika iz Kalesije u pružanju pomoći ugoroženom stanovništvu i naglasila da bi to trebao biti model rada i ostalim ustanova koje se bave ovim poslovima.
– Potrudit ćemo se da zajdno sa općinom Kalesija prevaziđemo ove i probleme. Trenutno možemo detektirati potrebe najugoženijih stanovnika, posebno onih koji se nalaze u kolektivnim centrima, kako bi im pružili najpotrebniju pomoć. Ohrabruje angažman socijalnih radnika iz Kalesije koji su se stavili na raspolaganje građanima u najtežim trenucima,   istakla je ministrica Bijedić.
Govoreći o socijalnom sektoru na području kalesijske općine načelnik općine, Rasim Omerović je pomenuo dobru saradnju između općinske vlasti i Centra za socijalni rad Kalesija, pri čemu je posebno istakao ulogu uposlenika ove ustanove u stanju prirodne nesreće. Prema njegovim riječima direktor i uposlenici Centra za socijalni rad Kalesija su se, odmah po izbijanju poplava i klizišta, stavili na raspolaganje Štabu civilne zaštite Kalesija.
– Uposlenici Centra za socijalni rad Kalesija su, možda, jedini na području TK-a, koji su bili na usluzi ugroženom stanovništvu. Socijalni radnik je svaki dan sa našim građanima koji su smješteni u vojnoj bazi u Dubravama i to se pokazalo kao pravo rješenje, jer je unesrećenim ljudima, koji su morali napustiti svoje domove, jako potrebna pomoć stručne osobe, kazao je načelnik Omerović.
Posebno je naglasio da su uposlenici Centra za socijalni rad Kalesija već počeli pripremati stanovništvo za napuštanje vojne baze u Dubravama i povratak na prostor kalesijske općine, gdje će im se nastojati obezbijediti privremeni smještaj.

 

M.Zulić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: