Ministri DF-a nisu glasali za Prijedlog budžeta TK-a

Četiri ministra iz Demokratske fronte na današnjoj sjednici Vlade Tuzlanskog kantona nisu glasala za usvajanje Prijedloga budžeta za 2015. godinu.

Naime, na današnjoj sjednici je usvojen Prijedlog budžeta u iznosu od 384 miliona maraka, a ministri iz Demokratske fronte su tokom glasanja bili suzdržani. S obzirom na to da se radi o najvažnijem dokumentu u Kantonu, te da je DF dio parlamentarne većine u Tuzlanskom kantonu, tražili smo komentar premijera Bege Gutića.

– Ovo je do sada već treća odluka na Vladi koju oni osporavaju i gdje su preglasani. Želim da postavim pitanje: jesu li oni pozicija ili opozicija? Ovo je već treći put. Oni nešto opet taktiziraju. Neki dan nisu glasali za Finansijski plan Službe za zapošljavanje TK – kazao nam je Gutić.

Dodao je da su DF-ovi ministri prije nekoliko dana glasali za potpuno isti Nacrt budžeta, te da ne zna zbog čega su u međuvremenu promijenili mišljenje. Inače, Prijedlog budžeta će se u ponedjeljak, kao prva tačka dnevnog reda, naći na sjednici hitnog karaktera Skupštine Tuzlanskog kantona.

Očekuje se da će budžet biti usvojen. Ali, ako je suditi prema DF-ovom raspoloženju sa Vlade, ništa još nije sigurno. Parlamentarnu većinu u Skupštini čine SDA sa 13 poslanika, DF sa četiri, i BPS i Boljitak sa po dva poslanika. Ukoliko DF ne glasa za, Prijedlog budžeta se ne može usvojiti.

 

 

 

(S. K./Faktor.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.