MINISTARSTVO ZDRAVSTVA UPOZORAVA NA OPASNOSTI OD NISKIH TEMPERATURA

Ekstremno niske temperature, snježne padavine s visokim snježnim nanosima, led na cestama u većini kantona, razlog su za poštivanje preporuka i mjera radi sprječavanja zdravstvenih problema.

Hronični bolesnici (srčani, plućni, bubrežni, dijabetičari, osobe sa visokim pritiskom, itd.), starije osobe, djeca i trudnice rizične su grupe stanovništva koje su posebno osjetljive na niske temperature, zbog čega zahtijevaju pažnju pri provođenju zaštitnih mjera.

Promrzlinama su pogođene uglavnom osobe koje su zbog profesionalnih i drugih potreba, bez adekvatnih mjera zaštite, duže  izložena ekstremnoj hladnoći kao i osobe koje se zbog nedovoljne informiranosti, neplaniranih događaja ili specifičnih stanja nesvjesno i neplanirano izlože djelovanju nepovoljnih trenutnih uvjeta hladnoće.

Radi zaštite zdravlja stanovništva od posljedica izazvanih djelovanjem niskih temperatura iz Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona preporučili su građanima da izbjegavaju izlazak po ekstremnoj hladnoći.

“Za one koji moraju izaći preporučuje se oblačenje tople odjeće koja treba biti slojevita i ne preuska, vanjski sloj nepropustan na vjetar i vlagu, po mogućnosti od vune, polipropilena i svile koja zadržava više topline u unutrašnjim slojevima od pamuka. Potrebno je zaštititi glavu kapom, ruke rukavicama, te vrat, lice i usta prekriti šalom. Izuzetno je važna nepropusna, topla i komotna obuća. Maloj djeci i bebama je naročito važno utopliti šake i stopala i zaštititi glavu kapom”, preporučuju iz Ministarstva zdravstva TK.

Također, srčanim bolesnicima kao i onima oboljelim od respiratornih bolesti preporučuje se izbjegavati izlaganje niskim temperaturama, posebno u ranim jutarnjim i noćnim satima. Preporučuje se izbjegavanje težeg fizičkog rada na otvorenom (naročito kronični bolesnici), kao i sve aktivnosti koje mogu dovesti do umaranja (pojava drhtavice je znak za hitan povratak u unutarnji prostor).

Preporučuje se topla i kuhana hrana, naročito ona bogata bjelančevinama (bijelo meso, riba, grah, grašak), tjestenina i namirnice na bazi cjelovitih žitarica, tople čorbe od povrća, kuhano i svježe povrće i voće (naročito banane, limun, narandže, jabuke, kivi).

Građanima se savjetuje da niako ne zanemaruju osjećaj hladnoće kao ni drhtavicu koji nas upozoravaju da se trebamo utopliti ili prekinuti boravak na hladnoći, izbjegavati duže stajanje ili sjedenje (osobito prekriženih nogu, zbog kompromitiranja cirkulacije) na otvorenom prostoru, u slučaju pothlađivanja utopljavati se postupno zamatanjem u deku uz izvor topline, te konzumiranjem toplih napitaka, najbolje nezaslađenog čaja.

U slučaju jačeg pothlađivanja, odnosno pojave simptoma poput trnjenja, gubitka osjećaja, uz izrazito blijedu, a pri utopljenju crvenu kožu okrajina, potrebno je potražiti pomoć svog izabranog ljekara obiteljske medicine. Preporučuje se kontinuirano uzimati dovoljne količine toplih napitaka, čak i ako ne osjećate žeđ, a alkohol i prevelike količine kofeina treba izbjegavati jer izazivaju širenje krvnih sudova i daljnji gubitak tjelesne topline.

U slučaju ledene kiše, smrzavanja ili snijega potrebno je izbjegavati izlazak, naročito starije osobe, radi povećane mogućnosti ozljeđivanja odnosno padova i lomova. Svima koji nemaju izrazitu potrebu za putovanjem preporučuje se da ne kreću na put, naročito ako nemaju odgovarajuću zimsku opremu.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.