Ministarstvo zdravstva TK sklopilo sporazum sa sindikatom

Potpis SporazumaU Tuzli je danas potpisan Sporazum između Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona (TK) i Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu, kojim se ovo ministarstvo obavezuje da će poslodavcima u javnim zdravstvenim ustanovama na području TK preporučiti da od 1. aprila ispoštuju odredbe Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i zaposlenika u oblasti zdravstva na teritoriji Federacije BiH, saopštila je Vlada TK.

U skladu s ovim sporazumom, poslodavcima i sindikatima preporučuje se da u okviru svojih mogućnosti, a ne na štetu pacijenata, izvrše racionalizaciju u potrošnji i rashodima u svojim ustanovama.

Na osnovu rezultata ostvarenih ušteda biće nastavljeni pregovori za novo usklađivanje neto satnice od prvog septembra tekuće godine.

S obzirom na početak reformi zdravstvenog sektora u narednom periodu, očekuje se od poslodavaca da svojim racionalnim upravljanjem resursima koji im stoje na raspolaganju izvrše uštede kako bi se mogli nastaviti pregovori oko daljnjeg podizanja standarda zaposlenih u zdravstvu.

Od zaposlenih se očekuje da u korist čitavog zdravstvenog sistema, racionalnom primjenom i potrošnjom resursa koji su im na raspolaganju i ličnom odgovornošću, poboljšanjem kvaliteta usluga prema pacijentima, daju svoj puni doprinos poboljšanju čitavog sistema pružanja zdravstvenih usluga i time lično doprinesu uštedama, koje će u konačnici biti na dobrobit pacijenata, ali i zaposlenih u oblasti zdravstva na području TK.

Današnje potpisivanje Sporazuma još je jedan od primjera uspješne saradnje i konstruktivnog dijaloga Vlade TK sa sindikalnim organizacijama.

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: