Ministarstvo rada i socijalne politike: Zakon o PIO-u do kraja septembra?

Nakon što je u oba doma Federalnog parlamenta novi Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju usvojen u formi nacrta, uskoro bi se ponovo mogao naći i na dnevnom redu Vlade FBiH.

Prema riječima Kenana Spahića, šefa Odsjeka za sistem i provođenje penzijskog i invalidskog osiguranja u Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike, zakon bi mogao biti donesen do kraja septembra.

– Kao što je poznato javna rasprava o zakonu je provedena u kantonalnim skupštinama i u ovom trenutku razmatramo sve pristigle zahtjeve. Mi ćemo vrlo brzo sa zakonom ići ka Federalnoj vladi i vjerujemo da ćemo ispoštovati dinamiku i da bi zakon trebao biti već krajem augusta upućen sa Vlade na Parlament i do kraja septembra da bude usvojen. Svi ključni akteri se slažu da je najgora opcija zadržati postojeći zakon i trenutno stanje. Naravno ni novi zakon neće biti nekakav čarobni štapić, ali će biti puno bolji u odnosu na ono što sada imamo – govori nam Spahić.

Dodaje kako je jedna od pozitivnih stvari novog zakona osiguranje redovnosti isplate penzija.

– Bit će i drugačiji izračun penzija, tačnije pravedniji. Sada recimo imamo čovjeka koji je radio 40 godina i onog koji ima pet godina staža, a njihove penzije se razlikuju u nekoliko maraka. To je nedopustivo. Pošteno je da onaj ko više ulaže ima i veća primanja u trećoj životnoj dobi. Na kraju krajeva, imat ćemo bodovni sistem koji će to omogućiti. Princip izračuna je dosta lagan. Ako je vaša plaća jednaka prosječnoj, koja je sada 837 KM, imate jedan bod, a ako je dupla, imat ćete dva boda – objašnjava nam Spahić.

Objašnjava kako svaka godina staža nosi jedan bod.

– Ako je neko radio 40 godina i imao prosječnu plaću, onda se tih 40 bodova pomnoži sa 13,6 KM i dobijete penziju od 544 KM – rekao nam je Spahić.

 

Faktor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: