MINISTAR HASIĆ POSJETIO POVRATNIKE NA PODRUČJU OPĆINE KALESIJA (FOTO)

S ciljem sagledavanja stanja povratničke populacije na terenu i iznalaženje načina za rješavanje njihovih problema koji se tiču boravka i egzistencije na tim prostorima, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak u Vladi Tuzlanskog kantona Sead Hasić, sa suradnicima i predsjednicima klubova nekoliko političkih stranaka u Skupštini Tuzlanskog kantona danas su obišli nekoliko mjesnih zajednica u Kalesiji. Tom prilikom ministar Hasić je posjetio povratnička naselja:  Lešovina, Jeginov Lug, Gojčin i Brezik, gdje se susreo sa povratnicima, koji su delegaciju resornog ministarstva, Skupštine TK-a i općine Kalesija upoznali sa problemima sa kojima se suočavaju povratnici u ovim naseljima. Povratnici srpske nacionalnosti sa područja općine Kalesija među prioritetne probleme iznijeli su rješevanje putne infrastrukture i obezbjeđenje uslova za održivi povratak. Jovica Marković, predsjedik MZ-e Jeginov Lug posebno je istakao neophodnost završetka asfaltiranja puta  od Jeginovog Luga do Međaša. Na područje kalesijske općine uglavnom su se vratili stariji prijeratni mještani koji u navećoj mjeri žive od poljoprivrede. Vujadin Tomić, predsjednik SGV općine Kalesija ističe da je problem nezaposlenosti i obezbjeđenje uslova za život jedan od najznačajnih razloga zbog čega je slab povratak mladih na područje ove općine.

Općina Kalesija nastoji, u skladu sa svoji mogućnostima obezbijediti neophodne uslove za život povratnika. Međutim, prema riječima predsjedavajućeg Općinskog vijeća Fetaha Hujdura, iako su mnogima od povratnika obnovljeni stambeni objekti,  veliki broj njih  ne živi u  svojim  kućama.  Ministar Hasić smatra da su potrebe povratnika jako velike i da je ovim ljudima neophodna pomoć svih nivoa vlasti, kako bi se povratak učinio održivim.

– Naša želja je da se sredstva iz budžeta TK-a, namijenjena za povratak,  što pravičnije podijele. Cilj ove posjete je da sagledamo realno stanje u povratničkim mjestima i da zajedno sa povratnicima odredimo prioritete koje trebamo rješavati u narednom periodu. Naša zajednička ocjena je da bi ove godine sredstva iz budžeta trebali usmjeriti u popravku putne infrastrukture, koja je zaista u veoma lošem stanju , kazao je ministar Hasić, koji je pozvao povratnike da apliciraju na projekte iz oblasti poljoprivredne proizvodnje, kako bi ostvarili pravo na podsticaje.

Inače, pored kantonalnog ministra Seada Hasića, povratnička naselja napodručju općine Kalesija posjetili su predjednici klubova SDP-a i SDA u Skupštini TK-a, Dževad Hadžić (SDP) i Senad Alić (SDA), Fetah Hujdur, predsjedavajući Općinskog vijeća Kalesija I Hazim Jusufović, pomoćnik općinskog načelnika za društvene djelatnosti u općini Kalesija.

Foto:

 

M.Zulić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: