MINISTAR ADIL OSMANOVIĆ POSJETIO KALESIJU

U općini Kalesija danas su boravili Adil Osmanović, ministar za izbjegla i raseljena lica u Vladi FBiH i Edin Ramić, savjetnik bošnjačkog člana predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. U razgovoru sa načelnikom općine Kalesija, Rasimom Omerovićem bilo je govora o procesu povratka građana srpske nacionalnosti na prostor kalesijske općine, povratku Bošnjaka na prostor RS-a i realizaciji projekta izgradnje Memorijalnog centra u Gornjoj Kalesiji, gdje su pokopani Bošnjaci stradali na području Zvornika.

Povratak Srba na područje općine Kalesija, prema riječima načelnika Omerovića, nije dao željene rezultate, jer je do sada mali broj građana srpske nacionalnosti odlučio vratiti svojim kućama. Razlozi lošijeg povratka Srba u Kalesiju su, prije svega, nemogućnost pronalska radnih mjesta, dugogodišnja opstrukcija povratka koja je vođena u RS-u, ali i neusklađena zakonska regulativa koja u znatnoj mjeri usporava povratak.

Istaknuto je da je neophodno otkloniti pojedine zakonske barijere i zajedničkim projektima, općine Kalesija i federalnog ministarstva,  pokušati stimulisati privrednike da počnu sa ostvaranjem novih radnih mjesta i upošljavanjem povratnika.

Za razliku od povratnika srpske nacionalnosti, izraženo je zadovoljstvo po pitanju povratka Bošnjaka na područje opštine Osmaci. Međutim, poseban problem predstavlja problem uspošljavanje povratnika i ostvarivanje osnovnih prava iz oblasti zdravstvene, socijalne i boračko – invalidske zaštite zbog čega se većina Bošnjaka povratnika u Osmake opredijelila vaditi lične karte na prostoru FBiH.

Ministar Osmanović je kazao da je Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica uložilo oko tri miliona maraka u Razvojnu banku FBiH kako bi se privrednici,  putem povoljne kreditne linije, strimulisali za otvaranje novih radnih mjesta u povratnička mjesta Podrinja, pri čemu bi prednost prilikom upošljavali imali povratnici.

–      Javni poziv je već zatvoren, a na sredstva kod Razvojne banke, u omjeru 40 % grant sredstva, 40 % kredit i 20 ulaganje privrednika, apliciralo je nekoliko renomiranih bh-a firmi koje su pokazale inters za ulaganje u Podrinje. Nadam se da će ovaj projekat dati očekivane rezultate i da ćemo na ovaj način obezbijediti oko 200 radnih mjesta, kazao je ministar Osmanović i posebno naglasio da je neophodno u narednom periodu pojačati kampanju na preregistraciji povratnika, koji žive na prostoru RS-aa  još uvijek posjeduju lične karte sa mjestom prebilališta u FBiH.

Posjetu kalesijskoj općini ministar Osmanović je iskoristio i kako bi upoznao predstavnike Udruženja porodica zarobljenih i nestalih općine Zvornik sa realizacijom projekta završetka gradnje Memorijalnog centra u Gornjoj Kalesiji. Ministar Osmanović je rekao da je za uređenje ovog kompleksa obezbijeđeno 210 hiljada KM, koje će, nakon izbora izvođača radova, biti operativna,  kako bi se u narednoj godini priveli kraju radovi na uređenju Memorijalnog centra.

Nakon sastanka sa općinskim načelnikom, Rasimom Omerovićem i njegovim saradnicima,  ministar Omsanović je posjetio povratničko naselje Jeigov Lug, na području općine Kalesija, a potom i povratnike u opštini Osmaci.

 

M.Zulić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: