Merkel: Ako Njemačka zatvori granicu mogući vojni sukobi na Balkanu

Tenzija već ima u zemljama zapadnog Balkana i “ne želim da tamo dođe do vojnih sukoba”, izjavila je Merkelova sinoć na okupljanju svoje Hrišćansko-demokratske unije (CDU) u Darmštatu na zapadu zemlje.

Mnogi stručnjaci upozorili su da će u slučaju da Njemačka kao glavna destinacija izbjeglica koje u najvećem broju slučajeva bježe od rata u Siriji, zatvori granicu s Austrijom, isto učiniti i zemlje Balkana preko kojih prelazi najveći broj migranata i izbjeglica, prenose njemački mediji.

EU je krajem oktobra objavila da će u Grčkoj i na Balkanu biti uspostavljeno 100.000 prihvatnih mjesta kako bi se zauzdala najveća migrantska kriza do sada, a tokom prethodnih mjeseci zbog rješavanja migrantske krize već je bilo napetosti između Slovenije, Hrvatske, Srbije i Mađarske.

Merkelova je rekla da ne želi da bude negativna, ali je upozorila da bi se situacija brzo mogla pogoršati.

Ona je upozorila na moguće vojne sukobe na Balkanu ako Njemačka zatvori svoju granicu s Austrijom za izbjeglice, piše Bild.

Pitanje izbeglica takođe unosi podjelu i u Njemačkoj, u vladajućoj koaliciji konzervativaca i socijaldemokrata, koji na sastanku u nedjelju nisu uspjeli da postignu dogovor, pošto su konzervativci iz bavarske CSU zatražili da Njemačka 2015. prihvati manje od očekivanih 800.000 izbjeglica.

Za četvrtak je najavljena nova runda pregovora, a jedna od glavnih tema je uspostavljanje takozvanih tranzitnih zona na njemačko-austrijskoj granici kako bi se ubrzalo razmatranje zahtjeva i protjerivanje. Konzervativci se za to zalažu, ali socijaldemokratski SPD odbacuje tu zamisao.

Optužena za navodnu veleizdaju
Protiv njemačke kancelarke Angele Merkel podnijeto je pred Saveznim državnim tužilaštvom oko 400 prijava zbog navodne veleizdaje, potvrdila je jedan portparol tužilaštva pisanje dnevnika “Tagescajtung” (TAZ), ne navodeći, međutim, sadržaje optužbi.

Prema informacijama TAZ-a, Merkelova je, očigledno zbog svoje politike prema izbjeglicama, izložena desničarskoj kampanji i optužena za veleizdaju, a te prijave će, kako se navodi, propasti već na takozvanoj prethodnoj ekspertizi krivično-pravne odgovornosti.

Veleizdaja je, kako predviđa njemački zakon, kada počinilac “nasiljem ili prijetnjom nasiljem djeluje”, a neki od podnosioca prijava su njenu politiku otvorenih vrata, odnosno, aktuelno doseljavanje izbjeglica i označili kao nasilje, što je juristička besmislica, prenose njemački mediji.

Prema TAZ-u, prijave su međusobno slične, a jedna odgovarajuća “mustra” za pisanje nalazi se na web-stranuci desno-populističkog časopisa “Compact”.

Tu je, kako se navodi, “riječ o apokaliptičnom scenariju koji bi u okviru jedne godine mogao voditi kraju Njemačke”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.