Među 25 tabuta vlaseničkih žrtava ispraćeni i posmrtni ostaci četvero maloljetnika

Uz molitvu i suze danas su ispred Komemorativnog centra u Tuzli ispraćeni tabuti sa posmrtnim ostacima 25 bošnjačkih žrtava Vlasenice. Kolona će sa tabutima biti dočekana u 19:00 sati na šehidskom mezarju „Rakita“ gdje će vlaseničkim žrtvama sutra, 21. aprila, biti klanjana dženaza i obavljen kolektivni ukop.

O razmjerama zločina koji su na području Vlasenice za vrijeme agresije na BiH izvršili pripadnici Novosadskog i Užičkog korpusa JNA, te vojska i policija RS-a dovoljno govori činjanica da će sutra među žrtvama genocida biti ukopano i četvero maloljetnika- Šahija Berbić (1975); Velida Alihodžić (1976); Ferida Osmanović (1975); Hazim Korkutović (1975), te 74- godišnja Durić Hanifa (1918).

 

Tabut sa posmrtnim ostacima 17-godišnje Feride Osmanović ispratili su brat Ibro i sestra Fatima sa ostalim članovima porodice.

 

-Nema riječi kojima bismo opisali tugu i gorčinu koju osjećamo. Naša sestra je zapaljena, a njeni posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice Pelemiš- kazuje Ibro, ističući da je u vlaseničkom genocide izgubio još dva brata.

Jasminka Alilović iz Vlasenice oprostila se danas od posmrtnih ostataka brata Jasmina Ferhatbegovića (1972).

-Ubijen je u logoru Sušića. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz nekoliko masovnih grobnica- jedva je izgovorila uplakana Jasminka.

Forenzičari su dvadeset godina tragali za njihovim posmrtnim ostacima koji su najvećim dijelom ekshumirani u masovnim grobnicama Ogradice, Pelemiš i Rakita, te u više pojedinačnih grobnica.

-Ovo je Osma kolektivna dženaza. U etničkom čišćenju i genocidu ubijeno je oko 2.764 stanovnika Vlasenice, a od toga 265 djece. Oko 700 žena iz Vlasenice prošlo je torture, a mnoge su silovane.. Do danas je izvršena identifikacija i obavljen je ukop za 319 žrtava, od čega je 284 ukopano u šehitluku „Rakita“. Ovaj minoran broj ukopanih nam nameće pitanje, da li će i kada svi nevino stradali Bošnjaci Vlasenice biti na dostojan način sahranjeni- kazao je Mujo Hadžiomerović, predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS.

Za zločine u Vlasenici do sada su osuđeni samo Dragan Nikolić Jenki na 20 godina, Predrag Bastah Car na 22 i Goran Visković Vjetar na 18 godina zatvora, te general Krstić.

-I pored ovolikom zločina nepojmljive su sve destrukcije države Bosne i Hercegovine i njenih institucija, negiranje evidentnog zločina i genocida i pokušaja gruntovanja ratnih tekovina od djela naših komšija, naš usud je borba do Sudnjeg dana na ovim prostorima- kaže Hadžiomerović.

Očekuje se da će dostojnom ukopu vlaseničkih šehida sutra prisustvovati oko desetak Podrinjaca i ostalih građana BiH. Iz 11 gradova Bosne i Hercegovine organiziran je besplatan prijevoz autobusima do Vlasenice i nazad.

 

 

 

 

                              MEDŽLIS ISLAMSKE ZAJEDNICE VLASENICA

Avdo Telalović, predsjednik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: