Medicinari uče njemački jezik i napuštaju zemlju

Kurseve njemačkog jezika u Tuzli najčešće pohađaju osobe medicinske struke da bi u dogledno vrijeme, trbuhom za kruhom, otišli ka zemljama zapadne Evrope.

Do kraja septembra 2015. godine Ljekarska komora TK je izdala 36 potvrda o članstvu, odnosno tzv. good standing koji je neophodan pri zapošljavanju u inozemstvu, a u posljednje četiri godine izdato je više od 80 potvrda o članstvu u Ljekarskoj komori TK.

Predsjednik Ljekarske komore TK, prof. dr. Haris Huseinagić navodi da je broj izdatih potvrda o članstvu svake godine dvostruko veći.

– Trend odlazaka je evidentan i on se nastavlja. Još malo pa će se u Tuzli pričati njemačkim jezikom, jer ga svi uče. Šta će biti za pet ili deset godina? Imat ćemo starije ljekare, koji će vjerovatno biti pred odlaskom u penziju, a o podmlađivanju kadra neće biti ni govora – kaže Huseinagić.

Precizni podaci o broju medicinskih sestara i tehničara koji su u međuvremenu napustili BiH nisu dostupni, jer takvi kadrovi nakon okončanog školovanja i polaganja stručnog ispita dobivaju licencu i mogu bez ikakvih problema napustiti državu.

– Trend odlazaka svakako nije dobar, jer nam odlaze kvalitetni kadrovi koji se skoro sigurno nikada više neće vratiti. Oni koji su otišli ranije, vuku sa sobom druge. Očito je da školujemo kadrove za inostranstvo, odnosno, uvjetno rečeno, za izvoz. Godine i godine su potrebne da se nadomjesti odlazak jednog vrhunskog hirurga, a nas takvi stručnjaci konstantno napuštaju – kaže Huseinagić.

U UKC-u Tuzla, lideru u zdravstvenoj zaštiti stanovništva TK, događa se neminovna smjena generacija. Određeni broj vrhunskih ljekara otići će u penziju, tako da će TK dospjeti u još nezavidniju poziciju ako se negativni trend odlazaka stručnjaka na adekvatan način ne zaustavi.

– Ne možemo kadrove nakon završenog školovanja odmah „gurnuti“ u operacione sale. Pokušat ćemo u Ljekarskoj komori TK „vezati“ apsolvente da bismo znali s kojim kadrom raspolažemo, ali godine i godine rada i truda su potrebne za školovanje vrhunskih kadrova, a takvi nas napuštaju – zaključuje Huseinagić.

Ulaganja u školovanja

Ulaganja u školovanje kadrova medicinske struke su ogromna, a potrebne su godine i godine truda i rada da bi se posao u operacionoj sali obavljao samostalno. Primjerice, za školovanje anesteziologa za samostalni rad neophodno je 16 godina, odnosno fakultetska diploma, pripravnički staž i specijalizacije. U slučaju da UKC Tuzla napusti samo jedan anesteziolog, već danas bi mladi ljekar trebao „uhvatiti“ studenta i početi ga obučavati poslu prije nego što i on ode u penziju.

Gubi se kvalitet

Odlaskom vrhunskih kadrova u razvijene zemlje dugoročno se gubi na kvaliteti medicinskih usluga, čekaonice su pretrpane, pacijenti nezadovoljni, a ljekari objektivno ne mogu obaviti više od stotinu pregleda na dan.

 

 

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.