Malo poznate činjenice o reprezentaciji BiH

zmajevi2Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine jedna je od najmlađih evropskih selekcija. Kroz svoju istoriju, reprezentacija Bosne i Hercegovine imala je uspona i padova, a ovo su neki rekordi i zanimljivosti vezani za bh. nacionalni fudbalski tim.

Zmajevi su u svojoj istoriji igrali pred rekordnim brojem gledalaca 10. avgusta 2001. godine.

Tada su gostovali selekciji Irana u Teheranu, a taj je meč prema službenim podacima na stadionu Azadi posmatralo 75.000 gledalaca.

Druga po posjećenosti bila je utakmica igrana 26. maja 2006. godine, kada je protivnik bila Južna Koreja, a na tom je susretu na stadionu Seoul Sang-am bilo prisutno 64.835 gledalaca.

Kada su u pitanju domaće utakmice, rekordna posjeta zabilježena je 6. novembra 1996. godine, kada je na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase” u prijateljskom susretu gostovala Italija.

Prema neslužbenim podacima, na toj je utakmici bili prisutno blizu 40.000 navijača.

Najstariji fudbaler koji je zaigrao u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine bio je Fahrudin Omerović.

Omerović je imao 38 godina i 242 dana i po tome je rekorder. Na drugom je mjestu Vlatko Glavaš (37 godina i 235 dana), a na trećem Muhamed Konjić (36 godina i 94 dana).

Najmlađi fudbaler koji je ikada nosio dres reprezentacije Bosne i Hercegovine bio je Miralem Pjanić.

Vezista Rome, kada je 20. avgusta 2008. godine debitovao za reprezentaciju BiH u susretu sa Bugarskom, imao je 18 godina i 140 dana.

Na drugom je mjestu na ovoj listi Haris Handžić sa 18 godina i 147 dana, a na trećem Muhamed Bešić(18 godina i 269 dana).

Najviše utakmica Zmajevi su odigrali na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase” na Koševu, 29.

Zeničko Bilino Polje bilo je domaćin Zmajevima na 23 susreta.

Sport.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: