LOCIRANJE ZAGAĐENIH PODRUČJA TUZLANSKOG KANTONA

U cilju predstavljanja rezultata istraživanja nivoa zagađenosti okoliša na nekoliko lokaliteta na području Tuzlanskog kantona danas se s premijerom Tuzlanskog kantona Seadom Čauševićem sastao stručni tim Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA).

Projekt kojim će biti locirane teško kontaminirane tačke u okolišu, a zatim i napravljen plan za remedijaciju odnosno ponovnu mogućnost gospodarenja tim područjima, finansira JICA u okviru bilateralne saradnje vlada Japana i Bosne i Hercegovine.

Zahvaljujući na svemu što su japanski stručnjaci do sada učinili, premijer Čaušević je istaknuo “da će Vlada Tuzlanskog kantona i dalje podržavati projekt čiji je cilj pravni i institucionalni okvir upravljanja takozvanim crnim tačkama ali i uvođenje pojma okolišne odgovornosti”.

– Početkom maja trebao bi da bude okončan monitoring najzagađenijih tačaka – kazao je Itaru Okuda napominjući da će tada „biti predstavljeni izvještaji u kojima će biti definisan i putokaz njihove sanacije“.

Na području TK, prema danas predstavljenim podacima, registrovane su tri izuzetno zagađene zone, odnosno, takozvano Bijelo jezero uz Šišedžam Sodu u Lukavcu, područje Polihema i problem taloga nekih dijelova jezera Modrac, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: