Ljeto svježije i sa dosta kiše

kisa2Uz značajan porast temperatura zraka i mora, uranile su i prve jače proljetne oluje praćene grmljavinom i jakim pljuskovima. Opažene su i pijavice, ali i vrlo jake oluje te pravi tornado na kontinentu.

Vrijeme je ove godine i više nego zanimljivo – nakon izuzetno kišovitih i hladnih zimskih mjeseci sve se promijenilo u samo nekoliko dana. Polovinom aprila prohladne i kišovite zimske dane zamijenili su oni sunčani i gotovo ljetno vrući. Temperature zraka su se vrlo brzo popele do 30 stepeni, što je za ovo doba godine znatno iznad prosjeka. Na kontinentu su bile još nekoliko stepeni više i slobodno se može konstatirati da nam je i ove godine ljeto došlo vrlo rano i naglo.

Rani dolazak visokih temperatura zraka i ubrzano zagrijavanje mora ima i “nuspojavu” u ranom pojavljivanju prvih proljetnih oluja, koje u takvim uvjetima mogu biti vrlo intenzivne, neugodne i opasne. Prodorom hladnijeg zraka sa sjevera Evrope zagrijana atmosfera postaje vrlo nestabilna pri čemu se stvaraju jako razvijeni grmljavinski oblaci, mjestimično uz jake pljuskove, a moguće su i jače razvijene pijavice.

Upravo su takve vremenske prilike prevladavale na južnim područjima evropskog kontinenta – svakog su se dana na širem području pojavljivale jake oluje, uz ozbiljne štete do kojih je došlo usljed jakih udara vjetra i velikih količina padavina. Unatrag nekoliko decenija rani dolazak ljetnih vrućina bio je izuzetak, a zadnjih je godina gotovo isto pravilo. Isto je tako gotovo pravilo da se baš tokom maja bilježe jake grmljavinske oluje.

Nažalost, prognoze su i dalje dosta nepovoljne. Promjenjivo i nestabilno vrijeme nastavit će se i u drugoj polovini maja. Prema kraju ove sedmice bit će sve oblačnije, kiša će biti sve više i sve češće, a nisu isključene ni nove grmljavinske nepogode.

Za manje od dvije sedmice počinje i klimatološko ljeto. Šta očekivati? Najvažnije je to pitanje koje se postavlja meteorolozima. Po statističkim podacima, pa i vremenskim prilikama koje prevladavaju od početka godine, gotovo je sigurno da nas očekuje nešto svježije i kišovitije ljeto od onoga koje smo “preživjeli” lani. To prije svega znači da će ljetne vrućine biti nešto blaže i da će trajati znatno kraće. Očekuje se i više kiše te znatno kraći ljetni sušni period. Ljetne kiše redovno dolaze u obliku jakih i kratkotrajnih pljuskova uz grmljavine i jake udare vjetra, znatno češće na kopnu nego na moru. Ako se te prognoze ostvare, i opasnosti od ljetnih oluja bit će češće no što je to bilo proteklih nekoliko godina. Prva takva opasnost već je prošla.

 

DEPO PORTAL

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: