LJEKARSKA KOMORA TK: POVLAČENJE ODLUKE O PRISILNOJ HOSPITALIZACIJI TOMISLAVA PETROVIĆA NA KLINIKU ZA PSIHIJATRIJU

Izvršni odbor Ljekarske Komore Tuzlanskog kantona upozorava javnost i sve odgovorne organe da povuku odluku Općinskog suda u Tuzli kojom se šesterostrukom ubici iz Lipnice Tomislavu Petroviću određuje prisilna hospitalizacija na Klinici za psihijatriju UKC Tuzla.

U saopćenju za javnost navodi se da je Izvršni odbor Ljekarske komore TK-a na vanrednoj sjednici zatražio da hitno bude iznađeno rješenje te situacije uz uvažavanje mišljenja Stručnog kolegija Klinike za psihijatriju JZU UKC Tuzla.

“Ljekarska komora Tuzlanskog kantona napominje da bi odluka Općinskog suda u Tuzli od 8. septembra kojom se Tomislavu Petroviću određuje prisilna hospitalizacija na Klinici za psihijatriju UKC Tuzla u praksi značila da se na Klinici za psihijatriju UKC Tuzla provodi psihijatrijsko liječenje, ali i čuvanje počinioca višestrukog ubistva, te naglašava da ta klinika ne ispunjava osnovne uvjete za izvršenje te mjere.

To bi značilo i da bi se liječenje te i sličnih osoba vršilo uporedo s liječenjem i rehabilitacijom ostalih pacijenata Klinike dovodeći u životnu opasnost ne samo pacijente nego i zdravstveno osoblje Klinike”, navodi se u saopćenju.

Kantonalni sud u Tuzli proglasio je krivim Tomislava Petrovića za šesterostruko ubistvo i ubistvo u pokušaju u  2008. godini u Trstju u Gornjoj Lipnici. Tomislav Petrović osuđen je na 40 godina  zatvora uz obavezno psihijatrijsko lječenje.

(FENA)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: