Ljekari i medicinari napuštaju Tuzlu

U posljednje četiri godine Ljekarska komora Tuzlanskog kantona izdala je 78 potvrda o članstvu, odnosno tzv. good standing, koje su neophodne pri zapošljavanju u inostranstvu. Najčešće destinacije na koje odlaze nekadašnji članovi Ljekarske komore TK su Slovenija, Hrvatska i Njemačka.

Precizni podaci o odlascima medicinskih sestara i tehničara ne postoje jer takvi kadrovi nakon školovanja i polaganja stručnog ispita dobijaju licencu te mogu nesmetano napustiti BiH. U 2014. godini samo s Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla otišlo je dvadesetak medicinskih sestara i tehničara.

“Odlaze nam najbolji kadrovi, koji se gotovo sigurno nikad neće vratiti. Konstantnim odlascima dugoročno gubimo na kvalitetu usluge, a uskoro će veliki broj ljekara s UKC Tuzla otići u penziju tako da ćemo dospjeti u još nezavidniju poziciju”, kaže prof. dr Haris Huseinagić, predsjednik Ljekarske komore TK.

U inostranstvo odlaze diplomirani ljekari bez dana iskustva u praksi, ali i profilisani stručnjaci s odličnom biografijom. Pitanje koje se nameće je ko će trenutni studentski kadar učiti zanatu i ko će građane najmnogoljudnijeg kantona u FBiH liječiti za 10 ili 15 godina?

Primjera radi, da bi jedan anesteziolog u bilo kojoj operacionoj sali mogao samostalno obavljati posao neophodno je oko 16 godina školovanja (fakultet, pripravnički, specijalizacija). Ukoliko ode samo jedan anesteziolog, već sada bi mladi ljekar morao “uhvatiti” studenta i početi ga učiti poslu prije nego što ode u penziju.

“Zato su nam čekaonice pune, a pacijenti su postali objekti. Ko može uraditi 200 pregleda na dan? Može, ali gdje je tu kvalitet?! Da ne pričam o drugim normama. Mladim ljudima se mora dati šansa. Znamo svi da je teška ekonomska situacija, ali posla ima. U klinici gdje sam angažovan posla ima, mladi ljudi hoće da rade, ali im to neko mora omogućiti”, zaključak je prof. dr Harisa Huseinagića, predsjednika Ljekarske komore TK.

 

 

 

(Nezavisne novine)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: