LIVNICA ČELIKA TUZLA NEĆE U STEČAJ

Radi rješavanja problema pokretanja stečaja od Intesa Sanpaolo Bank nad „Livnicom čelika“ Tuzla, ministar industrije, energetike i rudarstva TK-a Željko Knežiček primio je predstavnike Intesa Sanpaolo Banke.

Ministar je goste upoznao da je Vlada Tuzlanskog kantona vlasnik 67 posto kapitala „Livnice čelika“ Tuzla, da ima uspostavljen svoj Nadzorni odbor i direktora, da je pokrenut proces privatizacije „Livnice čelika“ Tuzla i da se očekuje da se tokom ove godine taj proces i završi.

Prema dosadašnjim iskustvima prisutni predstavnici relevantnih subjekata su se složili da pokretanje stečaja nad „Livnicom čelika“ Tuzla nije rješenje ni za Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva, a niti za Intesa Sanpaolo Banku kao povjerioca jer stečaji predugo traju i koštaju 25-30 posto vrijednosti kapitala. Privatizacijom „Livnice čelika“ Tuzla bi se na znatno kvalitetniji način riješila problematika, kako prema fondovima, tako i prema povjeriocu i to u kratkom roku, pri čemu bi obaveze bile sastavni dio Ugovora o privatizaciji, istaknuto je na sastanku.

Nakon iznesenih diskusija na sastanku je donesen zaključak da Intesa Sanpaolo Banka svoj zahtjev za pokretanje stečajnog postupka stavi u status mirovanja, te da se naredni sastanak održi za dva do tri mjeseca kada će se razgovarati o konkretnijim aktivnostima.

Sastanku su uime Banke prisustvovali Nedim Musić, Direktor banke Filijale Tuzla, Igor Bilandžija i Senka Lokmić, predstavnici Banke Intesa Sanpaolo Sarajevo. Uime Livnice sastanku je prisustvovao Idriz Ćosić, izvršni direktor za finansije, dok je uime Ministarstva sastanku osim ministra Knežičeka prisustvovao i Ishak Gergić, pomoćnik ministra za industriju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: