Kviz „Kako bolje upravljati ličnim finansijama“: Najbolje učenice iz Kalesije

U proteklom periodu od dvanaest mjeseci Udruženje za odgovorno upravljanje ličnim finansijama „U plusu“ je realiziralo edukativne radionice iz oblasti  finansijske pismenosti za srednjoškolce na području Sarajeva, Zenice, Tuzle, Mostara i Bijeljine.

Održavanje radionica za učenike od 15 do 18 godina imalo je za cilj podizanje finansijske svijesti mladih, posebno polazeći od činjenice da je za mlade od velikog značaja da prije nego što počnu samostalno zarađivati novac, razviju vještine odgovornog upravljanja vlastitim novcem, spoznaju vrijednosti rane štednje, te kako da na adekvatan način upravljaju finansijskim proizvodima i zaštite svoje zakonom priznate interese i prava.

Dana 28.11.2013. godine u prostorijama BIT Centra Tuzla, kao svojevrsna provjera i potvrda naučenog iz finansijskih edukacija koje nisu za školu nego za život, održan je kviz znanja za učenice srednjih škola na području Tuzlanskog kantona “Kako bolje upravljati ličnim finansijama”.

U kvizu je učestvovalo ukupno devetnaest djevojaka koje su u proteklom periodu prisustvovale održanim edukacijama i koje su učenice/članice sljedećih srednjih škola i udruženja: JU Mješovite srednje škole Kalesija, JU Mješovite srednje škole Gračanica, JU Mješovite srednje ekonomsko-hemijske škole Lukavac, JU Mješovite srednje škole Živinice, JU Gimnazije Živinice, JU Mješovite srednje škole Teočak i Udruženja „Mladi Tuzle“ Tuzla.

Učesnice su odgovarale na pitanja iz oblasti finansijske pismenosti,  pokazujući šta su naučile kako bi odgovornije upravljale vlastitim novcima. Nakon održanog  takmičenja u znanju pobijedile su učenice Azra Mujkić, Rabija Hamzić i Almedina Halilović iz Mješovite srednje škole Kalesija, koje su osvojile i nagrade, između ostalog i knjigu „Ponašanje potrošača“ kao dodatni poticaj za dalje educiranje i odgovornije upravljanje vlastitim novcem.

Zbog iskazanog znanja i doprinosa buđenju svijesti za odgovornijim pristupom novcu, pobjednice, ali i sve učesnice kviza, su promovirane u svojevrsne liderke, koje bi trebale da doprinesu da i drugi mladi  pažljivo i pametno troše vlastiti novac. Tim  povodom je Azra Mujkić, ispred pobjedničke ekipe izjavila je: „U našoj školi su održane radionice finansijske edukacije „Nije za ocjenu, nego za život“, gdje smo naučili kako odgovorno upravljati svojim novcem, koje su vrijednosti rane štednje i kako na adekvatan način upravljati finansijskim proizvodima. Na održanom kvizu usavršile smo ranije stečena znanja o upravljanju ličnim finansijama. Kviz znanja je bio veoma zanimljiv, družili smo se i stekli nova iskustva. Iako je bila jaka konkurencija, mi smo osvojile prvo mjesto i kao nagradu dobile pehar, knjigu “Ponašanje potrošača” i zahvalnicu školi za podršku kao i kase za štednju novca.“.

Kako bi kviz protekao u transparentnoj i fer atmosferi pobrinule su se članice žirija kviza, građanke lokalne zajednice: gospođa Sanja Hajdukov direktorica Centra za poslovnu edukaciju Tuzla, gospođa Mara Lakić trener ženskog košarkaškog kluba „Jedinstvo“ Tuzla i gospođa Asja Dizdarević ispred Fondacije Tuzlanske zajednice Tuzla.

Ne krijući zadovoljstvo činjenicom da se održava jedan ovakav kviz za mlade, gospođa Mara Lakić je izjavila: „Što se tiče kviza, moje mišljenje je jako pozitivno. Jako sam zadovoljna i mislim da treba tako da nastavite, korisno je i lijepo. Uživala sam i rado ću Vam se uvijek odazvati. Sve pozitivno.“.

Navedene aktivnosti kviza su provedene u okviru projekta „Socijalno i ekonomsko osnaživanje žena i djevojaka u BiH kroz finansijsku edukaciju“ kojeg implementira Udruženje za odgovorno upravljanje ličnim finansijama “U plusu” uz  finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

 

(Tuzlainfo.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.