Kraj Schengena? Ministri unutrašnjih poslova EU-a složili se oko vraćanja državnih granica

EVROPSKI ministri unutrašnjih poslova složili su se da je Evropskoj uniji potrebna “radikalna revizija” Schengenskog sporazuma, izvještava The Guardian.

Sadašnji sporazum garantovao je veliku mobilnost i otvorenost graničnih prijelaza između zemalja EU-a. Međutim, zbog migracije velikog broja izbjeglica iz zemalja Sjeverne Afrike, najviše na jug Italije, dio zemalja, na čelu s Francuskom, počeo se osjećati ugroženima zbog izbjeglica koji, jednom kada dođu u Italiju, mogu otići u koji god dio Evropske unije žele.

Tako je Danska u srijedu samoinicijativno najavila da planira ponovo uvesti granične kontrole na granicama prema Njemačkoj i Švedskoj, i to u roku od dvije do tri sedmice. Stoga je za četvrtak sazvan hitan sastanak ministara unutrašnjih poslova zemalja EU-a u Bruxellesu.

Većina ministara na kraju se složila da treba vratiti sistem kontrole nacionalnih pasoša. Ministri su se založili za reviziju koja dopušta vladama 26 zemalja da ponovo uspostave graničnu kontrolu.

Slijedi glasanje u Evropskom parlamentu

S imigracijom se namjeravaju boriti sklapajući sporazume o vraćanju izbjeglica onamo odakle su došli. Na odluci o odnosu prema imigrantima i reviziji Schengenskog sporazuma insistirale su Italija i Francuska, a zakon su podržale 15 od 22 članice Evropske unije koje se nalaze u sistemu Schengena.

Odluka ipak ne stupa na snagu prije nego što prođe glasanje u Evropskom parlamentu, gdje bi mogla naići na žestoko protivljenje pojedinih zemalja. U toj “bezgraničnoj” zoni nalaze se 22 države Evropske unije, kao i Švicarska, Lihtenštajn, Norveška i Island. Uskoro bi joj se trebale priključiti Rumunija i Bugarska.

INDEX-HR

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: