KONTROLE RADA NACRNO BIT ĆE NASTAVLJENE NA PODRUČJU TK

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Tuzla u proteklom periodu obavila je kontrolu rada nacrno na području svih 13 općina Tuzlanskog kantona.

Krajem juna kontrolirali su 143 objekta,od toga, 51 pekara i 92 ugostiteljska objekta. Inspektori su izdali 29 prekršajnih naloga poslodavcima kod kojih su zatečeni radnici bez dozvole za rad.

– Zatečena su 444 zaposlenika, od toga 152 u pekarama i 292 u ugostiteljskim objektima. Zakonito su radila 394 radnika, a nezakonito 42, od toga 25 u pekarama i 17 u ugostiteljskim objektima. Inspektori su donijeli 20 rješenja poslodavcima o otklanjanju nedostataka, kaže Enes Suljkanović, kantonalni inspektor rada. Dodaje da je sve manje radnika nacrno u ugostiteljstvu.

Kazne za prekršioce zakona su 1.000 maraka, bez obzira na to da li je zatečen jedan ili više radnika nacrno, navodi Suljkanović.

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i dalje će se “obračunavati” s prekršiocima zakona, naročito kada je u pitanju rad nacrno. Jednom mjesečno bit će provedena pojačana kontrola u različitim oblastima.

(Fena) 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: