Kolektivna tužba poljoprivrednih proizvođača protiv Komisije za dodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta na području općine Kalesija

Na press konferenciji koja je održana u srijedu (29. februar), Udruženje poljoprivrednika „Agroinkubator“ Tuzla ponovo je naglasilo svoje nezadovoljstvo provođenjem Javnog poziva za dodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta na području općine Kalesija, prenosi portal tuzlarije.net.
To je u konačnici dovelo i do pokretanja kolektivne tužbe od strane individualnih poljoprivrednih proizvođača protiv Komisije za dodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta na području općine Kalesija.

„Dugo smo upozoravali na nezakonitosti provođenja Javnog poziva na području općine Kalesija, i time nismo postigli ništa. Obzirom na nezadovoljstva farmera koji su takođe ostali bez zemlje koju su godinama kultivisali i na području općine Gradačac, to smo pokrenuli i predtužbu protiv Komisije za dodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta i na području ove općine“, naveo je Mato Lovrić, predsjednik Udruženja „Agroinkubator“, te dodao: „Ukoliko bude potrebe, izaći ćemo sa poljoprivrednom mehanizacijom na saobraćajnice i dati podršu našim farmerima iz Gradačca, koji se takođe bore za sam opstanak!“

Udruženje „Agroinkubator“ je, osvrnuvši se na uočene nepravilnosti pri dodjeli zemljišta individualnim poljoprivrednim proizvođačima, uz izražene sumnje na nezakonite radnje organa vlasti koje su nadležne u ovom slučaju, istaklo kako „nema više koraka nazad“, jer je ugrožena egzistencija mnogih farmera, koji su „dali svoj doprinos u odbrani BiH da sada ne bi imali mogućnost za rad i osiguranje egzistencije od svoga rada“.

Pored Mate Lovrića, učešće na press konferenciji uzeli su i mnogi poljoprivredni proizvođači, koji su iz svog ugla predstavili ovaj gorući problem. Od pozvanih instanci nadležnih za ovu problematiku, poljoprivrednicima je podršku svojim dolaskom dao jedino Samid Šarac, zamjenik Ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK.

 

(Kalesija.info)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: