KOLEGIJ VIJEĆA NAREDNE SEDMICE RAZMATRA ZAHTJEVE GRAĐANA

Općinsko vijeće Kalesija je na današnjoj 14.redovnoj sjednici zaključkom zadužilo predsjedavajućeg Nedžada Džafića da u narednoj sedmici organizuje sastanak Kolegija vijeća sa predstavnicima grupe građana „kalesijsko proljeće“, na kojem bi se dogovorila dinamika provedbe opravdanih zahtjeva građana.

prosireni Kolegij

Na proširenoj sjednici Kolegija, kojoj su prisustvovali predsjednici klubova parlamentarnih stranaka, općinski načelnik sa saradnicima i predstavnici dvije borače organizacije, načelnik se pojedinačno izjasnio po svakom zahtjevu grupe građana „kalesijsko proljeće“. Prema njegovim riječima  postoji volja i spremnost za rješenjem određenih zahtjeva, za koje se smatra da su prihvatljivi, dok dio zahtjeva nije u nadležnosti općine Kalesija ili se u ovom momentu ne smatraju opravdanim. To se prije svega odnosi zahtjev o ukidanju paušala vijećnicima za koje je rečeno da su među najmanjim od svih općina na području TK-a. Istaknuto je da jedino vijećnici u Teočaku imaju manji paušal od kalesijskih vijećnika, dok su u ostalim općinama, pored umanjenja do kojih je došlo ovih dana, primanja po ovom osnovu znatno veća.  Također, rečeno je da je neke zahtjeve potrebno preispitati u narednom periodu, kako bi se pronašlo prihvatljivo rješenje.

Tokom radnog dijela sjednice usvojeni su Nacrti odluka o izmjenama i dopunama odluka o provedbi regulacionih planova „Južna zona“, „Južna i Sjeverna zona“ u centru Kalesije, za koje je određena javna rasprava u trajanju od mjesec dana, a usvojena je i Odluka o o raspisivanju referenduma u naseljenom mjestu Zukići za osnivanje zasebne mjesne zajednice.

Značajan dio rasprave vođen je prilikom razmatranja Odluke o kriterijima za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji na području općine Kalesija u 2014. godini.  Ovom Odlukom utvrđuju se kriteriji za raspodjelu novčanih sredstava u iznosu od 150.000 KM namijenjenih za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji. Iznos od 120.000 KM dodijelit će se fizičkim i pravnim licima upisanim u registar poljoprivrednih gazdinstava koji  proizvode mlijeko na području općine Kalesija. Pravo na ova sredstva imaju poljoprivrednici za svaku muznu kravu u liniji otkupa mlijeka koja posjeduju zdravstveni karton,pasoše životinja i ugovor o isporuci mlijeka , a na osnovu podataka otkupljivača-prerađivača iz 2013. godine koji su dostavljeni nadležnoj općinskoj Službi za ostvarivanje novčane podrške za grla koja su u liniji otkupa u 2013 god. Iznos od 30.000 KM dodijelit će se na ime naknade eventualnih uginuća stoke.

Na prijedlog kluba vijećnika SDP-a, sa dnevnog reda je povučena Odluka o imenovanju Komisije za utvrđivanje vrijednosti nepokretnosti i prava u prometu, a usvojena je Odluka kojom se prudužava mandat aktuelnim članovima ove komisije do imenovanja novog saziva Komisije.

 

M.Zulić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: