Klub vijećnika SDP-a: Umjesto u ruke predsjedavajućeg, 50 hiljada maraka podijeliti za stipendije

U povodu prekida 25.redovne sjednice Općinskog vijeća Kalesija danas je u prostorijama OO SDP-a Kalesija održana press konferencija, na kojoj su se novinarima obratili Muhamed Osmanović, predsjednik Kluba vijećnika SDP-a u Općinskom vijeću Kalesija i vijećnici ove stranke Amir Barčić i Galib Softić.

Cilj konferencije za medije, prema njihovim riječima, bio je da se građani općine Kalesija upoznaju sa prijedlozima koje je Klub SDP-a uputio na pomenutoj sjednici vijeća i  da se ukaže na  kršenje osnovnih ljudskih prava u Općinsko vijeću Kalesija.

Prema riječima Muhameda Osmanovića, vijećnička većina je pokušala dovesti u pitanje pravo vijećnika da biraju i budu birani, jer su nastojali osporiti kandidaturu Sene Musić (SDA) za predsjedavajućeg vijeća.

Osmanović navodi da je Klub vijećnika predlagao izmjene Poslovnika o radu Općinskog vijeća, u dijelu koji se odnosi na izbor predsjedavajućeg i njegovog zamjenika, koji prema sadašnjem poslovniku ne mogu biti istog spola. Međutim, takav prijedlog je, po njegovim riječima, odbijen, jer nije bilo želje da se pronađe kompromisno rješenje.

– Po sadašnjem Poslovniku o radu Općinskog vijeća, predsjedavajući može biti samo muškarac, čime se oduzima pravo osobama ženskog spola da se kandiduju za ovu poziciju. Ovdje se radi o očiglednoj diskriminaciji spolova. Niko nema pravo zabraniti nekome da se kandiduje za neku od pozicija. Ponudili smo prijedlog da se izmijeni sporni član Poslovnika, kako bi omogućili osobama ženskog spola da budu birane za mjesto predsjedavajućeg vijeća. Međutim, takav prijedlog je glatko odbijen, kaže Osmanović.

On dodaje da na spornoj sjednici vijeća  nije prihvaćen ni drugi prijelog Kluba SDP-a, a koji se odnosio na volonterski angažman predsjedavajućeg vijeća, jer bi se time uštedjelo više 50 hiljada KM na godišnjem nivou.

– U vrijeme kada je evidentan pad budžetskih prihoda,smatramo  da predsjedavajući vijeća kao volonter može nesmetano obnašati svoju dužnost i da se time, ni u jednom segmentu, ne bi ugrozio rad Općinskog vijeća. S druge strane napravili bi značajne uštede u budžetu, a više od 50 hiljada maraka, koliko bi otišlo u ruke jednog čovjeka, mogli bi podijeliti na 50 studenata koji bi mjesečno za stipendije dobijali po 100 KM.

Osmanović se osvrnuo i na dosadašnji rad načelnika Nedžada Džafića za kojeg kaže da se od preuzimanja pozicije načelnika općine Kalesija do danas bavio izborima u stranci, a da je pri tome zanemario goruće probleme u Kalesiji

– Izborom Nedžada Džafića za nečelnika zaustavljeni su svi projekti od interesa za Općinu. Građani su prepušteni sami sebi, posebno oni koji su zbog elementarne nepogode ostali bez krova nad glavom. Svi vide da se u posljednja dva mjeseca u Kalesiji ništa ne radi, osim određenih loših kadrovskih promjena, naglašava Osmanović.

Novinarima se obratio i Galib Softić koji je govorio o nepotizmu i zapošljavanju užih članova porodica vijećnika.

– Više od dvije i po godine koliko sam vijećnik, ništa se nije učinilo u interesu građana.  Isključivo se radi o interesima pojedinih vijećnika, kojima je osnovni zadatak da do kraja vijećničkog mandata uposle bliže članove porodice. Do sada su upošljavali svoje žene, sestre, braću, sinove, snahe, kćerke, zetove… Međutim,  izgleda da im ni to nije dovoljno, jer takvi vijećnici očigledno nemaju mjeru. Neki od njih bi najsretniji bili da je čitava Kalesija njihova, smatra Softić.

Na kraju konferencije za novinare vijećnici SDP-a su poručili da će do kraja mandata biti konstruktivna opozicija, koja će kritikovati za sve što je loše u Kalesiji, ali i podržati odluke koje su u interesu građana Kalesije.

 

 

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.