KLIZIŠTA U KALESIJI UGROŽAVAJU ČITVA NASELJA

Situacija na području općine Kalesija, usljed obilnih padavina, dodatno se usložnjava iz sata u sata. Pod vodom je veliki dio prostora općine Kalesija, ugroženo je na skoro 50-tak stambenih i poslovnih objekata, a desetine stanovništva evakuisano je iz svojih kuća.

Na sreću za sada nema ljudskih žrtava, ali već sada vidljivo da će štete biti izuzetno velike.

Praktično da nema Mjesne zajednice u Kalesiji koja nije zahvaćena poplavama vremenskim neprilikama. Najugoroženiji od popalva su Tojšići, Prnjavor, Donji Rainci i Memići, dok su zbog aktiviranja klizišta ugroženi mještani Jajića, Zukića, Lipovica, Meškovića, Šehića, Tojšića, Kikača, Hrasna i Seljublja.

U naselju Dedajići u MZ Tojšići zbog pojave klizišta ugroženo je nekoliko stambenih kao i privrednih objekata. Obustavljena je i isporuka vode iz gradskog vodovoda na području općine Kalesija.

Iz Vodovoda su tokom jučerašnjeg dana obavijestili građane da je vodosnadbijevanje otežano i da ovo preduzeće raspolaže sa minimalnim količinama vode na izvorištima.

Snadbijevanje električnom energijom na području općine Kalesija je uredno.
Prema izvještaju Općinskog Štaba civilne zaštite Kalesija, tokom jučerašnjeg dana prijavljeno je 65 klizišta na području općine Kalesija. Situacija se dodatno komplikuje , tako da je od jutros aktivirano novih dvadesetak klizišta.

Putna komunikacija Kalesija – Gojčin u potpunoj je blokadi, zbog izliva Spreče, čija visina vodenog stuba iznosi preko 2,5 metra. U istom naselju ugrožena je i trafostanica, gdje prijeti nestanak električne energije za ovu Mjesnu zajednicu.

Na području općine Kalesija prema procjeni civilne zaštite pod vodom se nalazi preko 600 hektara poljoprivrednog zemljišta. Evakuisane su 4 osobe, od čega troje maloljetne djece, koja su smještena kod rodbine. Jedna starija žena je evakuisana i smještena u hotel „Košuta“ u Kalesiju. Evakuaciju je odbila jedna osoba u Tojšićima, kao i tri osobe u Donjim Vukovijama iz nedovršenog ugostiteljskog objekta, koji se nalazi pored spomenika na mostu nedaleko od rijeke Spreča.

Preko 20 privrednih objekata je direktno ili indirektno ugoženo vodenom stihijom, dok klizište prijeti privrednim objektima u Babajićima. Najteža situacija je u Mjesnoj zajednici Sarači-Lipovice gdje klizište ugrožava 10 stambenih objekata i dva lokalna puta

Putna komunikacija Sapna – Kalesija ponovo u funkciji, nakon sanacije klizišta u Zukićima.

Tokom jučerašnjeg dana anagažovane su snage na sanaciji klizišta u Jajićima, gdje se pojavila dva velika klizišta koja ugrožavaju desetak kuća i putnu komunikaciju.

Intervencija se vrši i na klizištima u Tojšićima gdje su također ugroženi stambeni objekti. U Tojšićima pored klizišta problem prestavlja i nabujala rijeka Gribaja koja nosi sve pred sobom.

U Prnjavoru, rijeka Dubnica je izašla iz korita i stvara probleme u odvijanju saobraćaja na magistralnom putu Tuzla-Kalesija. Poplavljeno je oko 50 domaćinstava, a zbog veće količine vode potencijalno je ugoženo još 100 kuća.

U Donjim Raincima pod vodom su Salkići i Čanići, jer je Spreča probila nasip i poplavila dvadesetak domaćinstava i dvije farme. U Donjim Vukovijama onemogućen je pristup Farmi Jajić, koja nije u mogućnosti otpremiti mlijeka.

Gribaja je u Gornjim Vukovijama poplavila naselja Rajkovine i Široka pista Novo naselje, gdje su pored stambenih ugrožena i tri privredna objekta. Memićki potok je ugrozio nekoliko stambenih i privrednih objekata u centru Memića.

Veliki broj klizišta prijavljen je u Hrasnu, Seljublju i Kikačima. Prema informacijama iz Štaba civilne zaštite jutros je klizište presjeklo lokalni put u Paraćima. Ugroženi su i stambeni objekti, a mještani Paraća su zatražili evakuaciju.

Usljed pokretanja klizišta ugrožena je kuća Ibre Husića u Kikačima, gdje je potrebna evakuacija.

Veliko klizište u Lipovicama, ugrozilo je kompletno naselje Husići. Na Ćivića Brdu se aktivirano 10 novih klizišta, dok u Gornjim Tojšićima klizište ugrožava jedan stambeni objekat.

Na sanaciji i preventivnom djelovanju angažovano je 5 radnih mašina (bagera), nekoliko kamiona kipera za odvoz zemlje sa klizišta i dopremu pijeska za izgradnju odbrambenih nasipa i drugog neophodnog materijala za sanaciju klizišta.

Aktivirani su svi štabovi po mjesnim zajednicama, Službe zaštite i spašavanja, kao i svi uposlenici civilne zaštite.
Iz Službe civilne zaštite Kalesija upozoravaju građane općine Kalesija da su dužni očistiti kanale i propuste, koji su direktni sudionici poplava.

Iz Civilne zaštite upozoravaju stanovništvo da vodu prije upotrebe obavezno prokuhaju.

 

 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: