Kiša nije prouzrokovala veće probleme u Kalesiji

Zbog obilnih padavina koje su proteklih dana zahvatile našu zemlju vodostaji Spreče i Save su u porastu, a ove rijeke na nekim su se mjestima jučer i izlile.

Na području općine Kalesija za sada nema većih problema. Prema informacijama iz Službe civilne zaštite općine Kalesija, nivo Spreče je značajno porastao i blizu je granice preliva. Nije prijavljeno aktiviranje novih niti reaktiviranje starih klizišta, koja su u proteklom periodu ugrožavala veliki broj stabenih objekata i putnih komunikacija.

Put od Kalesije prema Jelovom Brdu i Gojčinu, kod nadvožnjaka, za sada je prohodan.

Nakon što se jučer na području općine Gračanica rijeka Spreča izlila i priobalno poplavila oko 15 Ha poljoprivrednog zemljišta, vodostaj na mjernom mjestu Karanovac jutros je iznosio 305 cm, a visina vodostaja kada se poduzimaju mjere zaštite od poplava je 300 cm.

„Na području općine Gradačac jučer je, usljed veće količine padavina, došlo do izlijevanja lokalnog vodotoka u naselju Mionica i plavaljenja oko 12 dunuma poljoprivrednog zemljišta. Nema ugroženih objekata.

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, navodi da se u narednom periodu ne očekuju obilnije padavine te da nem potrebe za vanrednim mjerama.

 

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: