KANTONALNA INSPEKCIJA U KONTROLI OTPADNIH I SEKUNDARNIH SIROVINA

U skladu sa Programom rada Vlade Tuzlanskog kantona i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona za 2011.godinu, inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona, u mješovitim timovima, u saradnji sa inspektorima MUP-a Tuzlanskog kantona i uz asistenciju pripadnika uniformisane policije Tuzlanskog kantona će u mjesecu maju i junu vršiti pojačani nadzor na prostoru svih 13 opština Tuzlanskog kantona, a predmet nadzora će biti kontrola prikupljanja i prometa otpadnih materijala i proizvodnja, prerada i promet sekundarnih sirovina.

Subjekti nadzora će biti sva registrovana pravna i fizička lica koja obavljaju ovu djelatnost, a poseban akcenat i težište inspekcijskog nadzora su subjekti nadzora koji ne posjeduju validno odobrenje za bavljenje gore pomenutim djelatnostima, kao i subjekati koji ne posjeduju validnu dokumentaciju za robu koja se nađe u prometu.

Protiv svih eventualnih prekršilaca bit će izrečene novčane kazne po članu 14. Zakona o prikupljanju,proizvodnji i prometu sekundarnih sirovina i otpadnih materijala (Službene novine FBiH broj 35/98) u iznosu od 2.000 KM  do 10.000 KM, a za povratnike u prekršaju bit će pered nadležnim sudom podnešeni Zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka , gdje će se od suda tražiti da izrekne maksimalne novčane kazne u iznosu od 10.000 KM.

Svim subjektima nadzora koji ne budu imali odobrenje za rad i validnu dokumentaciju za robu kojom je učinjen prekršaj,bit će izrečene , pored novčane kazne i upravna mjera zabrana rada, a kod istih će biti privremeno  izuzeta sva zatečena roba i predmeti sa kojima je počinjen prekršaj do okončanja sudskog postupka.

Ovo saopštenje za javnost, subjekti nadzora treba da dožive kao edukativno i preventivno djelovanje inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona, a istovremeno i kao poslednje upozorenje da se od strane ove Uprave neće tolerisati nezakonit rad iz ove oblasti.

Pojačani  nadzor  će  trajati  u  kontinuitetu  do  potpunog  uređenja  ove  oblasti.

Nakon  ovog  saopštenja  za  javnost  inspektori  Kantonalne  uprave  za  inspekcijske  poslove  će  djelovati  isključivo  represivno  i  izricati  će  najstrožije  Zakonom  predviđene  mjere.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: