Kalesijski taksisti protestovali protiv nelagalnog prijevoza putnika

Simbolično “pet do dvanaest”, desetine taksista sa područja općine Kalesija danas je organizovalo protestnu vožnju kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo protiv općinskih službi i inspekcijskih organa.

Protesti su organizovani zbog ilegalnih takista koji neometano rade, ali i činjenice da općinske službe žele odobriti još registrovanih taksi vozila na području općine Kalesija, iako je ova brojka već odavno premašila zakonske okvire, navode kalesijski taksisti.

U Kalesiji su registrovana 52 taksi prevoznika, što je i više nego dovoljno za općinu koja broji manje od 40.000 stanovnika.
Podsjećamo, Zakonom je predviđen broj taksista u svakoj općini na broj stanovnika, a jedno taksi vozilo je predviđeno od 500 do 1.000 stanovnika, odnosno zavisno od potrebe za istima.

Kalesijski taksisti navode, da je  u proceduri registracija novih taksi vozila u općini Kalesija, što će prema njihovim riječima ugroziti i njihov posao.
Dodaju da su njihove obaveze prema državi veće iz godine u godinu, a građani se sve manje voze legalnim taksi prevozom u poplavi ilegalnih taksi vozila, koji rade neometano.

Ovo je samo jedan u nizu protesta taksista koji, čini se, i nije organizovan baš najbolje, jer nekoliko takista sa kojima smo razgovarali su naveli različite motive njihovih protesta.

NKP nezvanično saznaje, da su najveći problem taksi prevoznici koji dolaze iz drugih općina, a kako bi registrovali svoja taksi vozila morali su prijaviti mjesto boravka na području općine Kalesija, te su na taj način i dobili dozvolu za rad.
Također, postoje saznanja  da bi još neki taksi prevoznici mogli dobiti dozvolu za rad na području općine Kalesija na sličan način, navodi NKP.
Za sada su zabilježeni slučaji da taksi prevoznici legalno rade na području općine Kalesija, a njihova stvarna adresa stanovanja je u općinama Sapna, Osmaci, Živinice i Tuzla.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.