Kalesijski prevoznici poručiili nadležnim: ZAUSTAVITE NELEGALAN PREVOZ ILI ĆEMO POČETI OTPUŠTATI RADNIKE

Na području općine Kalesija već duže vrijeme je prisutna problematika u pružanju usluga javnog prevoza putnika i zloupotrebe od strane nelegalnih taksi prevoznika. U povodu najave legalnih prevoznika da su spremni na poduzimanje nepopularnih mjera, ukoliko izostane reakcija nadležnih institucija, općinski načelnik, Rasim Omerović danas je organizovao sastanak svih zainteresovanih strana u cilju pronalaska adekvatnog rješenja.

Dogovoreno je da se pojača  inspekcijski nadoz na području kalesijeke općine i da se sankcioniše svaki oblik nezakonitog prevoza putnika. Iako bi prema riječima predstavnika MUP-a TK-a najefkasniji oblik suzbijanja ove nezakonite pojave bilo oduzimanje automobila višestrukim prekršiocima zakona, provedba ovog vida sankcija je upitna, jer nadležne institucije nisu donijele odgovarajući Pravilnik, kojim bi se regulisali način i uslovi oduzimanja automobila, zbog čega se ova odredba zakona još uvijek ne primjenjuje.  U cilju što bržeg i efikasnijeg suzbijanja neleganog taksi prevoza, legalni taksisti i prevoznici su nadležnim institucijama dostavili i spiskove sa imenima nelegalnih taksista i registarskim oznakama automobila koje koriste za ovu djelatnost.

Prevoznici se, također, nadaju da će inspekcijske službe u saradnji sa  pripadnicima kalesijske policije u narednim danima poduzeti sve potrebne mjere i aktivnosti na suzbijanju nelegalnog prevoza putnika, jer bi u suprotnom, prema riječima Rasim Alibašića, direktora „Bijeljevac tursa“, bili pimorani da skrate ili čak ukinu neke od polazaka kako na općinskom tako i kantonalnom nivu, što bi za posljedicu  imalo čak i otpuštanje određeneog broja radnika.

Načelnik općine Kalesija,  Rasim Omerović se nada da će i pored nedovoljnog broja inspektora saobraćaja na području Kantona, današnji sastanak polučiti određene rezultate i smanjiti broj neleganih taksita, a samim time i obezbijeiti uslove za nesmetano obavljanje djelatnosti leganim prijevoznicima na području kalesijske općine.

Pored načelnika Omerovića, sa saradnicima, sastanku su prisustvovali predstavnici  MUP-a TK-a, Ministarstva za trgovinu, turizam i saobraćaj, Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, glavni kantonalni inspektor za saobraćaj, načelnik PU i komandir Policijske stanice Kalesija, predstavnici prevozničkih firmi „Bijeljevac turs“ i Hankom, predstavnici udruženja „Taxi“ Kalesija.

 

M.Zulić.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.