“Kalesijska trojka” na pripremama “U 17” igrača iz dijaspore

Mladi igrači bh prijekla koji žive u inostranstvu imat će priliku od 8. do 10. februara u Trening centru NS/FS BiH u Zenici, da se nametnu selektorima naših omladinskih selekcija.

Među pozvanima se nalaze i tri igrača koji vuku korijene s područja kalesijske općine: Miralem Ramić, Ahmo Jašarević i Kenan Smajlović.

ramic
Miralem Ramic i Vedad Ibisevic

O supertalentovanom Miralemu Ramiću, manje-više sve se zna. Pod dirigentskom palicom trenera Sulejmana Sinanovića  prošao je BiH i susjedne zemlje uzduž i poprijeko, učestvujući na raznim turnirima. Veliki broj klubova iz BiH, Hrvatske i Srbije se interesovao za Ramića, a posebno zanimanje je iskazovao zagrebački Dinamo. Blizu je bio i potpisa za Arsenal, ali je sve palo u vodu zbog raznih menažerskih mešetarenja. Na kraju se skrasio u Herti iz Berlina, gdje polako trasira put ka prvom timu.

ahmo-jasarevic-587172_1
Ahmo Jasarevic

Na okupljanje u Zenicu će stići i Ahmo Jašarević.  Jašarević  je svojim zapaženim nastupima za njemački  ASCK Simbach već skrenuo pažnju nekoliko klubova iz Njemačke, Italije i Portugala. Benfici ga je preporučio Predrag Mijatović. Ahmo Jašarević je rođen u Austriji, gdje je prošao nogometnu školu. Imao je poziv da prihvati austrijsko državljanstvo, kako bi bio u konkurenciji za mlađe selekcije ove zemlje. Ipak, ostao je dosljedan da zadrži bh-a državljanstvo, jer ga zanima samo dres BiH. Roditelji Ahme Jašarevića su iz Seferovića, kod Križevića u opštini Zvornik, a trenutno žive i rade u Austriji. Nakon rata su kupili kuću u centru Kalesije, gdje borave za vrijeme odmora.

kenan smajlovic
Kenan Smajlovic

Pored Ramića i Jašarevića i treći član „kalesijske trojke“ na okupljanje u Zenicu stiže iz Njemačke. Riječ je o šesnaestogodišnjem Kenanu Smajloviću, koji nastupa za TSV 1860 Rozenhajm (Rosenheim).  Smajlović je nogometnu abecedu je učio u klubu TSV 1860 Rozenhajm, u kojem je karijeru počeo i Sebastijan Švajnštajger. Želja mu je da jednog dana zaigra za Borusiju iz Dortmunda, a uzori su mu Miralem Pjanić, Muhamed Bešić i Marko Reus. Smajlović je, kao i njegovi roditelji rođen u Njemačkoj, a porijeklo vodi iz Miljanovaca, kod Kalesije.

Nadamo se da će Ramić, Jašarević i Smajlović opravdati povjerenje trenera Karačića, Malkočevića i Erbeza i da ćemo za nekoliko godina u A reprezentaciji BiH pored Pjanića imati bar još jednog reprezentativca iz Kalesije.

 

 

(Radio Feral)

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: