Kalesijci žele da učestvuju u izboru Vlade TK

Predstavnici boračkih organizacije iz Kalesije, predstavnici mladih, nezaposleni, profesori, pravnici, ekonomisti, novinari i drugi građani okupljeni oko Plenuma građana Kalesije danas su održali prvo zasjedanje, na kojem je bilo riječi o prijedlozima koji se tiču formiranja Vlade TK.

Uvodničar, svega bio je književnik Mehmed Đedović koji je već 16 godina na evidenciji Zavoda za zapošljavanje koji je istakao da se Kalesija mora odrediti po pitanju imenovanja vlade koja će donositi odluke do oktobarskih izbora. Nezadovoljni građani koji su prisustvovali kazali su da ne žele da ih predstavlja neko ko ima huškaške metode ili rušilačke, te da žele na miran i dostojanstven način da provedu demokratiju odnosno pravo izbora bez nametanja nekih ljudi.

Na sastanku je izabrano i sedam članova koji je prijedloge iz Kalesije dostaviti na razmatranje Skupštini TK, a riječ je o Teufiku Imamoviću (Udruženje mladih Vukovije), Edinu Lokmiću profesoru historije u MSŠ Kalesija, Mehmedu Đedoviću književniku, Admiru Avdiću koji je današnjem sastanku prisustvovao kao član Udruženja Cezam iz Tojšića, Avdi Joldiću predsjedniku Udruženja “Zlatn ljiljan”, Mirzetu Aliću ispred ODB “23.maj” Kalesija i Rifi Mehmedović uposlenici MSŠ Kalesija koja je po stuci ujedno i pravnica.

Sa ovog sastanka upućen je Proglas, koji prenosimo u cjelosti.

Mi, kao građani Tuzlanskog kantona, želimo kazati sljedeće:

–          Potpuno podržavamo opravdani socijalni bunt građana i podržavamo njihovo demokratsko pravo na proteste;

–          Osuđujemo svako nasilničko ponašanje i rušenje i paljenje državne imovine

–          Pozivamo građane Kalesije i cijele BiH da se ne povode za onima koji imaju kriminalne dosjee i koji njihovo opravdano nezadovoljstvo žele da iskoriste za svoje stranačke interese. Ne želimo da takvi govore u ime naroda i u ime boraca.

–          Podržavamo zahtjeve da se ograniče mjesečna primanja političara i direktora u javnim preduzežima i ustanovama;

–          Tražimo da se odlučivanja vrate u zakonske i demokratske okvire;

–          Tržimo od Kolegija Skupštine TK-a da nas pod hitno primi jer i mi želimo da učestvujemo u formiranju Vlade. Bez učešća svih građana, sa područja svih općina Tuzlanskog kantona, novoizabrana vlast ne bi imala nikakav legitimitet. Ako u formiranju vlasti učestvuju predstavnici samo jedne općine, bez obzira na prisustvo pojedinaca iz drugih općina, koji ne predstavljaju nikoga osim sebe, to može biti samo općinska vlast, a ne vlast Tuzlanskog kantona.

 

UG Magaza

UG Korak

UG Cezam

UG Citizen

UG Prosvjetitelj

ODB “23. maj”

UG AMOK

UG DNRP “Zlatni ljiljan”

UG “Ornament”

UG “ Mladi Vukovije”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: