KALESIJAC JUKA BEĆIROVIĆ POSREDOVAO SASTANKU BEGIĆA SA KOLAŠINCEM

Begic - KolasinacSead Kolašinac, sjani nogometaš Šalkea,  obećao je u razgovoru sa predsjednikom N/FSBiH Elvedinom Dinom Begićem da želi nastupati za reprezentaciju BiH. Kolašinac bi u narednim danima trebao pokrenuti proceduru za dobijanje bh-a pasoša, nakon čega bi se uputio zvaničan zahtjev UEFA-i za promjenom sportskog državljanstva. Ovu vijest su tokom dana prenijeli mnogi bh-a mediji. Međutim, malo je poznato da je posrednik u kontaktu Seada Kolašinca i Dine Begića bio čovjek iz Kalesije.

Naime, Jusuf Juka Bećirović, koji već godinama s porodicom živi i radi u Švicarskoj prvi je stupio u kontakt sa Seadom Kolašincem, sa kojim je u nekoliko navrata razgovarao o mogućem nastupu za bh-a reprezentaciju. Bećirović je više puta posjetio familiju Kolašinac i uvjeravao ih da bi za Seada bila najbolja opcija da obuče dres bh-a reprezentacije, s obzirom da bi kod Safeta Sušića sigurno imao zagarantirano mjesto u prvom sastavu.

Begic - menadzer Olafs i Seadovi roditeljiRoditelji Seada Kolašinca su povjerovali u Bećirovićevu priču, ali su, ipak, željeli direktan kontakt sa čelnicima N/FSBiH, konkretno sa prvim čovjekom Saveza, Dinom Begićem, kako bi ovom igraču dao određene garancije i objasnio kompletnu proceduru u vezi promjene državljanstva.

O tome kako je izgledao k0ntakt predsjednika Begića sa Seadom Kolašincem, njegovim roditeljima i menadžerom, kojima se kasnije pridružio i kapiten Emir Spahić, Juka Bećirović za Radio “Feral” kaže:

”  U Gelzenkirhenu  su me čekali  roditelji Seada Kolašinca sa kojima sam otišao u Dizeldorf , gdje smo na aerodromu dočekali predsjednika Begića. Potom smo se uputili na stadion Šalkea gdje nam je Sead obezbijedio vip ložu, odakle smo posmatrali revijalnu utakmicu upriličenu u povodu oproštaja Raula od dresa Šalkea. Sead Kolašinac, nažalost, zbog lakše povrede nije nastupio na ovoj utakmici” govori Bećirović i dodaje da su se Sead Kolašinc i Dino Begić upoznali u klupskom restoranu, po završetku utakmice.Begic i Kolasinac 1

“Predsjednik Begić je govorio Kolašincu o značaju njegovog igranja za reprezentaciju BiH. Kazao mu je ” Seade treba te  BiH, reprezentacija, navijači i Savez. Na tebi je da doneseš odluku”, rekao je Begić, a prenosi Juka Bećirović i nastavlja:

” U tom trenutku u razgovor se uključio i Seadov menadžer Olafs koji je upitao kakvo mišljenje o Seadu ima selektor Safet Sušić,  ima li mjesta u reprezentaciji i  koju bi mu pozicuju selektor dao da igra ? Rekao sam mu da je Sušić više puta javno govorio da Kolašinac ima sređene papire već bi imao nekoliko nastupa u reprezentaciji i da bi 100 % igrao u prvom timu, na svojoj prirodnoj poziciji. U razgovor se uključio i predsjednik Begić koji je ponovio da Sead ima sigurno mjesto u reprezentaciji.

Begic i Kolasinac 2Njegov menadžer je, potom, potvrdio Seadovu želju da igra za BiH, jer je  kako kaže primijetio ” da njegovo srce kuca samo za BiH”, dodajući da se plaši da bi Kolašinac mogao odigrati samo jednu utakmicu za A reprezentaciju, a da bi kasnije bio prekomandovan u mladu reprezentaciju BiH. Predsjednik Begić mu je demantovao takve navode i jasno dao do znanja da nema mjesta takvim tvrdnjama i će Sead Kolašinac  sigurno igrati samo za A reprezentaciju”, govori Bećirović.

 

U nastavku razgovora bilo je priče o proceduri dobijanja bh-a pasoša i želji roditelja da Sead, uz bosanski, zadrži njemački pasoš.

Juka Becirovic - roditeljelji Seada Kolasinca - predsjednik Begic i kapiten SpahicU međuvremenu se pridružio i kapiten reprezentacije Emira Spahića, koji je želio dati podršku Seadu Kolašincu i prenijeti mu utiske u i oko reprezentacije BiH. Spahić je, također, Kolašincu prenio i mišljenje selektora Sušića, koji mu je predložio da se pridruži Begiću u razgovoru sa Kolašincem.

Po povratku u BiH, Elvedin Begić je zračio optimizmom što potvrđuju i njegove izjave za bh-a medije da su razgovori sa Kolašincem i njegovim roditeljima protekli u prijateljskoj atmosferi i da je od Kolašinaca dobio  garancije da će Sead u budućnosti nositi dres BiH. Begić je naglasio da su od jutros mnogi ljudi uključeni u posao rješavanja  administrativnih prepreka za dobijanje pasoša, a da tu podrazumijeva i Ministarstvo civilnih poslova BiH i sve druge nadležne institucije.

 

Foto: Juka Bećirović

Tekst: M.Zulić.

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: